Afbeelding
Foto: Amy Francken

'Zielvolle' herbestemming voor St. Jan

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal wil de St. Jan behouden als monument voor de stad, maar wil er ook een nieuwe invulling aan geven als culturele hotspot in Roosendaal. Dat laat wethouder Toine Theunis weten op vragen van de Roosendaalse lijst en CDA.

De huurovereenkomst met de huidige huurder van de ST. Jan loopt af en dat geeft de gemeente Roosendaal de ruimte om opnieuw na te denken over de invulling van de markante kerk op de oude Markt.

"Het uitgangspunt bij het herbestemmen van de kerk is respect voor het verleden en tegelijkertijd een blik op de toekomst. Een 'zielvolle herbestemming' waar (christelijke) waarden die en belangrijke rol speelden in de invulling van de kerk, zoals naastenliefde, contemplatie, zingeving en samenkomst, vertaald worden naar de seculiere 21e eeuw", laat wethouder Toine Theunis weten.

Onderzoek

Samen met het Cultuurcluster wordt momenteel onderzocht of de ruimtes gebruikt kunnen worden voor exposities, cultuureducatie en kleinschalige voorstellingen in het verlengde van de activiteiten die al door het Cultuurcluster georganiseerd worden. "Dit mogelijk aangevuld met culturele activiteiten van culturele ondernemers en/of verenigingen." Zo zijn er bijvoorbeeld ook gesprekken met een zorgaanbieder om mogelijk een ruimte voor dagbesteding te realiseren. "Dit geeft de cliënten van de zorgaanbieder meer contact met inwoners buiten hun woonverblijf en mogelijkheid te participeren in de samenleving."

Grootschalige feesten

Ook andere verenigingen en organisaties kunnen ruimtes blijven huren, zoals dat ook nu het geval is. "Met uitzondering van grootschalige feesten", stelt de wethouder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief