Er zijn al veel goede initiatieven, zo heeft onder andere De Pelikaan al een gezonde sportkantine FOTO CHRISTIAN TRAETS
Er zijn al veel goede initiatieven, zo heeft onder andere De Pelikaan al een gezonde sportkantine FOTO CHRISTIAN TRAETS Foto: CHRISTIAN TRAETS

FIT!-formateur gaat lijntjes leggen tussen partijen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft Jan Posthumus aangesteld als FIT!-formateur. Hij gaat sportverenigingen, bedrijven en zorginstanties helpen om een bijdrage te leveren aan een gezonde werk- en leefstijl voor hun mensen. Denk aan het terugdringen van roken en overgewicht of een gezonde (sport)kantine. "Door verenigingen en instanties slim met elkaar te combineren kan er een nog mooier sportklimaat ontstaan."

Sportminister Bruno Bruins heeft in juni 2018 samen met tal van partijen het Sportakkoord ondertekend. Doel hiervan is ervoor te zorgen dat iedereen, nu en in de toekomst, zonder belemmeringen in een veilige en gezonde omgeving plezier kan hebben tijdens het sporten. Het Rijk heeft daarvoor geld beschikbaar gesteld, maar gemeenten moeten wel met een lokaal sportakkoord komen. Een uitwerking van wat zij precies willen gaan doen om dit te realiseren. "Wij waren al bezig met een sportvisie voor de gemeente Roosendaal", legt wethouder René van Ginderen uit. "Met een subsidie vanuit het Rijk hebben we Jan Posthumus kunnen inschakelen. Hij gaat als FIT!-formateur in gesprek met alle partijen om die sportvisie meteen om te zetten naar een actieplan."

Thema's

En daarmee pakt de gemeente Roosendaal het 'lokale sportakkoord' breder op dan eigenlijk de bedoeling was. "Veel gemeenten richten zich alleen op sport, maar een gezond leven is meer dan alleen sporten." En daarom gaat Jan Posthumus tijdens drie werksessies in maart in gesprek met tal van partijen. Daarbij richt hij zich op drie thema's, zoals: een sterke club, oftewel heeft een vereniging genoeg vrijwilligers, zijn er genoeg bestuursleden en heerst er een positief sportklimaat? Een ander thema is gezondheid. Zo gaat hij in gesprek met sportverenigingen, maar ook met bedrijven. Is er bijvoorbeeld een gezonde (sport)kantine? En zo niet, welke stappen kan men ondernemen? Last but not least is het thema topsport, oftewel hoe kunnen we talenten in Roosendaal nog beter ontwikkelen?

Zelf aan de slag

"Ik ga zoveel mogelijk input verzamelen. Welke ideeën hebben mensen, waar lopen ze tegenaan en wat hebben ze in de toekomst nodig? Die ideeën en initiatieven gaan we verder uitwerken." Belangrijk daarbij is dat mensen meteen hun naam verbinden aan de actie. "Het werkt echt bottom-up. Verenigingen kunnen aangeven waar ze mee te kampen hebben, maar het is niet zo dat ze daarna achterover kunnen gaan leunen. Wij gaan het niet voor ze oplossen of realiseren. We denken wel mee en brengen ze waar nodig in contact met anderen, maar ze moeten ook zelf aan de slag."

Gezonde sportkantine

Bij de realisatie van de Sportvisie zijn eerder ook al bijeenkomsten georganiseerd. "Een mooi voorbeeld daarvan was BSC. Zij vertelden over het certificaat van Gezonde Sportkantine dat zij behaald hebben. Een kleinere vereniging gaf aan dat ze dat ook wel zouden willen, maar ze dachten te klein te zijn om zoiets te realiseren. Het gesprek wat toen op gang kwam, was heel waardevol. Dat soort combinaties willen we nu nog meer stimuleren en realiseren." Overigens wil wethouder René van Ginderen benadrukken dat er al heel veel mooie initiatieven zijn in Roosendaal. "We hebben al heel veel om trots op te zijn. Roosendaal typeert zich echt steeds meer als sportstad, maar door die initiatieven met elkaar te verbinden kan het nog beter worden."

Jan Posthumus heeft er in ieder geval zin in. "Ik kom zelf niet uit Roosendaal, maar mijn vader en moeder wel. Mijn vader heeft zelfs nog bij RBC gevoetbald, dus het voelt altijd als thuiskomen." Als adviseur van NOC*NSF en verenigingsman in hart en nieren is Jan ook dagelijks bezig met (het realiseren van) een positief sportklimaat. "Uiteindelijk willen verenigingen gewoon een A4'tje met: wat gaan we doen? Daar ga ik ze bij helpen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief