Waterberging in Nispen. WATERSCHAP BRABANTSE DELTA
Waterberging in Nispen. WATERSCHAP BRABANTSE DELTA Foto: Waterschap Brabantse Delta

Waterberging aan Kloosterweg, hoe werkt dat nou?

Algemeen

NISPEN - Een groot bouwbord, graafmachines en volop werkzaamheden. Drie maanden lang was dit alles te zien aan de Kloosterweg in Nispen. Waterschap Brabantse Delta legde hier eind 2019 een waterberging aan. Die is nu klaar. Maar waarom moest deze waterberging er komen en hoe werkt een waterberging eigenlijk?

Bij hevige regenval kwam in korte tijd een grote hoeveelheid water in de sloot aan de Kloosterweg in Nispen. De aangrenzende sloten in de Grensstraat en de Kloosterstraat konden die hoeveelheid water niet aan. Hierdoor ontstond wateroverlast in de vorm van water op straat in de Grensstraat in Essen (België). Daarom legde waterschap Brabantse Delta een waterberging aan, om wateroverlast in de toekomst te beperken. Wateroverlast ontstaat bij hevige regenbuien.
Door de klimaatverandering nemen dit soort buien alleen maar toe.

Hoe werkt de waterberging?
Bij veel regen vult de waterberging zich tijdelijk met water. Na een regenbui loopt de berging langzaam leeg in de sloot die naast de Kloosterweg ligt. Om het water uit de berging gelijkmatig naar de sloot af te kunnen voeren, is een nieuwe stuw aangelegd. Alleen tijdens hevige buien is de berging gevuld met water. Anders staat hij droog. Om het waterbergingsgebied voor onderhoud te kunnen bereiken heeft het waterschap een dam met duiker, een betonnen buis die sloten met elkaar verbindt, aangelegd bij de Kloosterweg.

Waterberging
De waterberging aan de Kloosterweg heeft een inhoud van 2.800 m3. Dat is te vergelijken met de grootte van een olympisch zwembad. Binnen dit project is er speciale aandacht voor dieren. Zo zaait het waterschap de waterberging in april in met een speciaal bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor bijen.

Subsidie
Dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Interreg 2 Zeeën-Programma 2014-2020, in samenwerking met het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook is dit project mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief