Afbeelding

Roosendaalse producers vieren succes van 'De Toreador'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Na vijf weken in de Tipparade gestaan te hebben, is het nummer 'De Toreador' van Opgeblazen ft. Wilbert Pigmans doorgedrongen tot de Top 40. Het nummer kwam afgelopen week binnen op plek 39 van de Top 40 en is deze week doorgestoten naar plek 14. "De plaat is echt ongekend populair geworden", stelt producer Joris van Dijk. "Het nummer is echt ontploft over heel Nederland."

De Roosendaalse productiestudio Sonic Solutions, bestaande uit Joris van Dijk, Michel Clerx en Jarek Mathijssen, werd in februari 2019 benaderd door dj's Luuk Bechtold en Richard Elrico (Opgeblazen). "Ze hadden het originele nummer van Jacques Herb gehoord in de voetbalkantine en ze wilden het nummer een make over geven", legt Joris van Dijk uit. Ze legden de opdracht neer bij Sonic Solutions en zij gingen met het nummer aan de slag.

Zanger

"Samen met Opgeblazen hebben we er eerst een zanger bij gezocht", vertelt Van Dijk. "We hebben Jacques Herb geprobeerd, maar dat lukte niet. Jacques is overigens wel erg enthousiast over deze nieuwe versie en speelt zelfs mee in de videoclip. Toen zijn we op zoek gegaan naar een andere zanger. We kwamen uit bij Wilbert Pigmans. We wisten dat die jongen een geweldige stem heeft en hij heeft het dan ook perfect ingezongen." Het nummer kwam officieel in juli 2019 al uit op Youtube, eind december en begin januari begon het nummer al te pieken, maar vooral de carnavalsperiode heeft veel betekend voor 'De Toreador'.

Lijflied

"Het is eigenlijk geen carnavalsnummer, maar ik snap het wel. Het heeft een leuk sfeertje en een catchy deuntje. Ik ben zelf ook carnaval gaan vieren en in ieder café was De Toreador wel te horen", stelt de Roosendaalse producer. Maar, ook veel voetbalclubs hebben het nummer omarmd. "Het is toch voor veel mensen een soort lijflied geworden. We ontvangen filmpjes van allerlei stadions waar het nummer gedraaid wordt. Van Heracles tot de Graafschap en van FC Utrecht tot Ajax. Ze pakken het allemaal op."

Het succes

En daarmee is het nummer de meest succesvolle productie van Sonic Solutions geworden. "We hebben elf jaar geleden ook een keer in de Top 40 gestaan, maar dat was echt niet zo massaal als deze keer. Het is voor ons enorm bijzonder, het is erg uniek dat zo'n feestplaat in de officiële Top 40 komt." Het succes van het nummer is te danken aan verschillende facetten, stelt Van Dijk. "Het heeft een goede tekst met catchy-momenten die iedereen mee kan zingen. Mooie live gitaren ingespeeld door Jorge Nieuwenhuis (gitaarleraar hier in De Suite). En natuurlijk een heerlijke beat die precies goed is. Niet te hard voor de radio en niet te zacht voor in het café. Maar, het moet natuurlijk ook precies allemaal samenvallen. 538 en Q-music hebben het nummer enorm gehyped, dat heeft ook geholpen."

Tijdens de carnaval werd het nummer op ieder moment van de dag door zo'n 1300 mensen tegelijk gestreamd. "In de vijf dagen van carnaval is het nummer meer dan een miljoen keer gestreamd." Vandaag steeg het nummer als één van de hoogste stijgers ooit naar de veertiende plek in de Top 40. "Hierna zal het wel ver klaar zijn."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief