Afbeelding
Foto: Google Maps

Gemeente: 'Geen historische straatverlichting in kerkdorpen'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft besloten om geen historische straatverlichting aan te brengen in de verschillende kerkdorpen rondom de stad. De gemeenteraad nam in november vorig jaar een motie aan waarin de gemeente werd opgedragen om onderzoek te doen naar dergelijke verlichting, maar uit dat onderzoek blijkt dat de kosten flink omhoog zouden schieten.

De gemeenteraad wilde niet alleen een onderzoek naar de mogelijkheden om historische verlichting te plaatsen in de kernen van de kerkdorpen, maar er moest ook bekeken worden of er een mogelijkheid was om in de dorpen waarin de monumentale dorpskerk nog niet wordt belicht dat alsnog te doen. Ook dat gaat de gemeente vooralsnog niet realiseren.

Flinke klus

ln de kern van Wouw staan als enige in de gemeente Roosendaal, rondom de kerk, nog 25 klassieke lantaarns. "Deze zullen ook gehandhaafd blijven, maar wel omgebouwd naar LED." Als alle andere lantaarnpalen omgebouwd moeten worden naar dit soort klassieke lantaarns, dan is dat een behoorlijke opgave. In totaal gaat het dan om 112 masten en 146 armaturen. Daarbij is Nispen even buiten beschouwing gelaten omdat het dorp onlangs een eigen ontwerp heeft gemaakt voor de dorpskern.

Kosten

De kosten hiervoor bedragen 217.550 euro en kunnen zelfs nog hoger uitvallen wanneer er precies dezelfde straatverlichting als in Wouw geplaatst moet worden. Als er dan ook nog verlichting aangebracht moet worden in Wouw, Heerle en Moerstraten om de kerk mooi te verlichten dan komt er nog eens 20.000 euro bij per kerk. 

Gelijke monniken

Maar, op basis van de gemeentelijek erfgoedkaart zouden niet alleen de dorpskernen in aanmerking komen voor dit soort straatverlichting. Op grond van gelijke monniken gelijke kappen zouden ook enkele straten in Roosendaal aangepast moeten worden. Kosten: 100.000 euro voor vijftig objecten. Naast alle kosten is het ook nog eens enorm milieuvervuilend. "Wanneer we 146 objecten vroegtijdig gaan vervangen, is dit niet duurzaam. Hoewel de omgewisselde standaard objecten ergens anders in de gemeente weer kunnen worden ingezet, wordt er onnodig energie verbruikt t.g.v. het extra moeten inzetten van hoogwerkers, arbeid, materiaal en materieel."

Consequenties

De gemeente stelt daarom voor om oude armaturen gewoon te vervangen door nieuwe functionele standaard armaturen. Er wordt dan geen historische straatverlichting geplaatst en er wordt ook geen aanstraalverlichting aangebracht in de dorpskernen. "De klassieke lantarens rondom de kerk in Wouw en het Torenplein blijven wij wel in stand houden, voor zover deze handgemaakte objecten door de leverancier bij schade kunnen worden gemaakt."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief