Foto:

Niek Homveld is nu al geslaagd: 'Zelfs als ik een 1 haal'

ROOSENDAAL - De centrale eindexamens voor het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. Dat maakte minister Arie Slob afgelopen week bekend na overleg met de onderwijsbond en dat heeft veel invloed op de vele examenkandidaten van dit jaar. De eindcijfers worden namelijk berekend op basis van de resultaten van de schoolexamens. Voor de 16-jarige Niek Homveld uit Roosendaal is dat goed nieuws. "Ik kreeg opeens allemaal berichtjes dat ik geslaagd ben", zegt hij nog steeds verbouwereerd.


Minister Arie Slob maakte bekend dat het centraal examen voor vmbo, havo, vwo en gymnasium dit jaar niet doorgaat. Eindexamenleerlingen krijgen wél een volwaardig diploma om de overstap te kunnen maken naar het hoger onderwijs. De eindcijfers worden berekend op basis van de resultaten van de schoolexamens die op dit moment bezig zijn. "Door het centraal examen te schrappen, komt er voor de scholen en leerkrachten meer ruimte en tijd vrij om de schoolexamens af te nemen. Dit biedt scholen de mogelijkheid om schoolexamens af te nemen op afstand en voor de examens waarbij je wel bij elkaar moet komen, biedt dit de ruimte om die examens wat verder vooruit te schuiven in de tijd", stelde Arie Slob.

Felicitaties

Het nieuws was nog maar een paar minuten oud, toen Niek Homveld tijdens het trainen een vriend tegenkwam. "Hij feliciteerde me omdat ik geslaagd zou zijn. Dat geloofde ik niet helemaal", vertelt Niek."Maar later kreeg ik ook van familieleden allemaal appjes, maar het voelt eigenlijk nog steeds niet alsof ik geslaagd ben."

Schoolexamens

Niek zit in de vierde klas van de Norbertus Gertrudis Mavo. "We zijn eigenlijk nog bezig met het afronden van de laatste schoolexamens", legt hij uit. De laatste tijd zat hij dan ook meer thuis dan op school. Vanuit school kreeg hij opdrachten voor thuis en een enkele keer moest hij naar school voor een examen. "Ik heb nu bijna alles afgerond, ik moet alleen nog twee mondelinge examens van Engels en Frans inhalen en een leestoets van Frans." Maar, zelfs als Niek voor die toetsen een één haalt, is hij toch geslaagd. "Dat heb ik natuurlijk wel eerst uitgerekend, maar ik stond er gewoon heel goed voor", legt hij uit.

Gemiddelde

Niek is er dan ook behoorlijk nuchter onder, omdat hij eigenlijk wel wist dat hij toch zou slagen. "Ik wil hierna de overstap maken naar de havo en daarvoor moet je gemiddeld een 6,8 staan", legt hij uit. "Maar, gemiddeld stond ik nu een 7,7 dus ik stond er sowieso heel goed voor." Toch is het een rare gewaarwording om op deze manier te slagen. "Normaal wordt je gebeld door school en nu kreeg ik het van vrienden te horen. Dat zorgt toch voor een andere lading."

Examenfeestjes

Of hij straks toch nog een telefoontje krijgt, weet Niek eigenlijk nog niet. "Ik verwacht gewoon een mailtje met daarin de uitnodiging om mijn diploma op te komen halen tijdens een soort van diplomauitreiking." Een feestje zit er de komende tijd, vanwege het coronavirus, nog even niet in en ook de vlag hangt nog niet buiten. "Dat is niet helemaal gepast, maar dat hoeft van mij ook niet zo nodig." Ideeën voor een examenfeestje zijn er al wel. "We hadden met een aantal vrienden allerlei plannen bedacht om echt super toffe feestjes te geven, maar dat moeten we steeds verder vooruit schuiven." Toch wil de examenleerling uiteindelijk nog wel een feest geven. "Maar op welke manier, dat moeten we nog even afwachten."

Veel vrije tijd

Voor de komende weken had Niek eigenlijk nog huiswerk opgekregen vanuit de school. "Maar dat is natuurlijk een beetje raar om nog te maken", lacht hij. Verder moet hij even afwachten wanneer hij de drie toetsen mag inhalen, maar los daarvan heeft hij opeens heel veel vrije tijd. "Ik ga wel een beetje gamen en ik ben net aangenomen bij de Kruidvat, dus ik ga proberen veel te werken."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>