Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Zon draait overuren: eerste officiële warme dag van 2020 én warmste 6 april ooit

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

ROOSENDAAL - Het weerstation in De Bilt tikte vandaag om 13.00 uur voor het eerst dit jaar de twintig graden aan en daarmee is het de eerste 'warme dag' van het jaar. Niet veel later werd zelfs 21,2 graden gemeten en daarmee is het meteen ook de warmste 6 april ooit. Het vorige record stond op 21,1 graden en dateert uit 1960.

Gemiddeld is de eerste officiële warme dag op 17 april. Daarmee zijn we dit jaar dus vroeg. Want vandaag, op 6 april, werd de eerste officiële warme dag van 2020 een feit. Dat is overigens geen record: in bijvoorbeeld 2017 noteerde De Bilt al op 30 maart de eerste twintiger. De vorige keer dat de thermometer in De Bilt 20 graden of meer aanwees was op 13 oktober 2019. Het werd toen 22,0 graden.

Ook de komende dagen blijft het lekker. Dinsdag wordt het wel iets minder warm dan vandaag, maar woensdag schakelt de lente alweer door naar een hogere versnelling. Het kan in het binnenland maar liefst 20-24 graden worden en de zon schijnt vaak uitbundig! Normaal is het 10-13 graden. Normaal gesproken zitten parken en terrassen dan ook vol op deze dagen. Maar dat is dit jaar uiteraard niet het geval. Zowel gemeente als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen mensen om níet massaal de natuur en de stad in te gaan met dit goede weer. Afstand houden en binnen blijven is immers cruciaal.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief