Afbeelding
Foto: Jan Willem van Bodegom

Bravis kan meer en sneller testen op het coronavirus; Binnen vier uur is uitslag bekend

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het laboratorium van Microvida in het Bravis ziekenhuis heeft sinds kort een nieuw apparaat waarmee coronapatiënten getest kunnen worden op het virus. Moest men normaal gemiddeld acht tot twaalf uur wachten, nu is dat teruggedrongen naar vier uur. "Bovendien kunnen we nu tot 1500 monsters per dag extra verwerken. Dat is fantastisch", vertelt arts-microbioloog Bram Diederen.

Het nieuwe testapparaat staat al twee weken in Roosendaal, maar moest eerst helemaal geïnstalleerd worden én medewerkers moesten getraind worden in het gebruik van het apparaat. Afgelopen maandag konden de eerste monsters worden geanalyseerd en dinsdag was het apparaat volledig in bedrijf. "Het ziet er echt heel goed uit", constateert Diederen. "Hiervoor was het hele testproces uiterst complex. We hadden een zelf ontwikkelde methode die over ons hele routinelab liep. Elke handeling was mensenwerk met het overbrengen van vloeistof met een pipet, lopen, meerdere machines en veel analyseren. Alles wat we normaal in het laboratorium doen is nu bijna gecomprimeerd in één apparaat waarin alles gestroomlijnd verloopt."

1500 monsters per dag

De monsters moeten nog wel voorbereid worden, maar kunnen nu continu in het apparaat geplaatst worden tot maximaal 325 monsters. "Daarna gaat het vanzelf", aldus de arts-microbioloog. "De eerste run van 96 monsters duurt 3,5 uur. Daarna volgen er elke 1,5 uur 96 uitslagen. Als een monster nu bijvoorbeeld om 12.00 uur binnenkomt, dan zou de uitslag rond 16.00 uur bekend moeten zijn. Je kunt er zelfs voor zorgen dat een bepaald monster voorrang krijgt in het proces. Uiteindelijk kunnen er tot 1500 monsters per dag verwerkt worden. Bij de oude methode was dat maximaal 400 à 500 per dag. Maar dan was het echt stressen."

Officiële test

Het nieuwe apparaat volgt dezelfde test als die door het RIVM en het Erasmus MC zijn voorgeschreven. "Diezelfde test gebruikten we bij de oude methode. Alleen gaat het nu sneller en met een hogere capaciteit." Het apparaat kwam precies op tijd. "Besloten is om zorgmedewerkers laagdrempeliger te testen. Daardoor krijgen we meer monsters binnen dan voorheen. De monsters komen van de vier ziekenhuizen die aan ons laboratorium zijn verbonden, huisartsen, thuiszorgorganisaties, verpleeghuizen en GGD. Doordat dit apparaat andere materialen gebruikt, hebben we geen capaciteitsprobleem. Laat de monsters maar komen", benadrukt Diederen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief