Afbeelding

Roosendaal gaat geen vluchtelingenkinderen opvangen uit Griekse kampen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal volgt de besluitvorming van het Rijk als het gaat om de opvang van kinderen uit vluchtelingenkampen in Griekenland en gaat dus zelf géén initiatief nemen om vluchtelingenkinderen op te vangen. Dat laat de gemeente weten op vragen van GroenLinks, PvdA en D66.

De Griekse Minister van Burgerbescherming heeft in oktober 2019 al een brief gestuurd naar alle EU-landen, waarin hij vraagt of zij vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen willen herplaatsen vanuit Griekenland. Frankrijk, Finland, Luxemburg, Kroatië en Portugal hebben onlangs toegezegd om kinderen te accepteren. En burgemeesters in Duitsland hebben hun bereidheid geuit om kinderen vanaf de eilanden over te nemen.

"Premier Rutte zegt vooralsnog niet van plan te zijn om kwetsbare kinderen naar Nederland te halen. Het gaat om alleenstaande kinderen die onder erbarmelijke en onveilige omstandigheden verblijven in overbevolkte vluchtelingenkampen in Griekenland. De kinderen wordt de toegang ontnomen tot hun meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht", stellen de drie fracties en daarom willen zij het kabinet op andere gedachte brengen.

"De gemeente Leiden heeft immers aangegeven bereid te zijn om 25 vluchtelingenkinderen op te vangen uit de Griekse kampen en ook andere gemeenten hebben gehoor gegeven aan die oproep. "Wij menen dat Roosendaal zich bij deze oproep dient aan te sluiten. Zeker vanuit solidariteit en compassie." Maar, daar gaat de gemeente dus niet in mee. "Uiteraard zien wij als college de zeer zorgelijke situatie waarin deze kinderen zich bevinden. Het is aan het kabinet om te besluiten de kinderen hierheen te halen. Zodra het Rijk een besluit genomen heeft, zullen wij onderzoeken welke rol we als gemeente Roosendaal in de opvang van deze kinderen kunnen spelen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief