Afbeelding

Roosendaalse toename uitkeringen vooral bij taxibranche en uitzendsector

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De toename in het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Roosendaal komt volgens wethouder René van Ginderen niet uit de lucht vallen. Dat laat de wethouder desgevraagd weten. In de maand maart is het aantal WW-uitkeringen met 123 mensen toegenomen en dat is een stijging van tien procent. De gemeente Roosendaal is daarmee één van de grootste stijgers in West-Brabant. "Andere gemeenten gaan de komende maanden vermoedelijk ook zo'n piek krijgen."

"Verbaast mij deze toename? In mindere mate", stelt verantwoordelijk wethouder René van Ginderen. "Het percentage ligt inderdaad aan de hoge kant als je kijkt naar het landelijke en West-Brabant gemiddelde, maar we weten dat de Roosendaalse arbeidsmarkt conjunctuurgevoelig is." Wie dieper inzoomt op de cijfers, ziet dat de uitstroom van het aantal WW-uitkeringsgerechtigden afgelopen maand hetzelfde is gebleven als de maanden daarvoor. De instroom is echter wel toegenomen. "Die instroom zie je vooral terug bij twee verschillende takken: Transport & Logistiek en de tak van de Uitzendbureaus", verklaart de wethouder. "De uitzendsector is makkelijk te verklaren door de coronacrisis en bij de tak van Transport en Logistiek gaat het vooral om de taxibranche en ook dat is te verklaren door de coronacrisis."

Vergelijken

Komende maanden verwacht de wethouder nog wel meer 'schokbewegingen'. "Nu is Roosendaal toevallig als eerst aan de beurt met een piek in het aantal WW-uitkeringen, maar andere gemeenten zullen ook de komende tijd dit soort pieken ervaren", stelt Van Ginderen. "Daarom is het ook lastig om gemeenten nu met elkaar te vergelijken." Zo kent de gemeente Etten-Leur een stijging van 'maar' 1,7 procent en de gemeente Zundert kent zelfs een afname van 2,2 procent. Buurgemeente Bergen op Zoom heeft ook een lichte toename van 2,7 procent. "Volgende maand kan het zomaar een andere gemeente zijn met zo'n piek. We moeten deze cijfers dus echt op de langere termijn gaan bekijken."

Actiemodus

Achter de schermen wordt hard gewerkt om deze economische klappen op te vangen. "We verwachten dat dit nog wel een tijdje gaat duren. Voor we weer op het oude niveau zijn van het aantal WW-uitkeringen, zijn we echt wel weer een poosje verder." Samen met de arbeidsmarktregio, het UWV, het Werkgeversservicepunt en het eigen Werkplein wordt er alles aan gedaan om mensen zo snel mogelijk weer aan werk te helpen. "Zo zijn we bezig met het matchen van vraag en aanbod en we bieden online scholing en trainingen aan. We staan echt in de actiemodus om dit, samen met de regio, op te vangen." [l]

Afgelopen maand nam landelijk het aantal nieuwe uitkeringen vooral toe vanuit de horeca en catering, uitzendbedrijven en de cultuursector. Dat is natuurlijk te verklaren door de uitbraak van het coronavirus en de 'intelligente lockdown' die de werkzaamheden stilleggen in sectoren als horeca, cultuur en sport & recreatie. Maar ook in de detailhandel en de sector vervoer & logistiek valt een groot deel van de werkzaamheden weg. Ook vanuit deze sectoren kwamen er meer mensen in de WW terecht. Landelijk gezien is het aantal WW-uitkeringen toegenomen met vier procent en in voorgaande jaren was het aantal nieuwe uitkeringen in maart juist lager dan in februari. Zo was in maart 2019 het aantal nieuwe WW-uitkeringen 15% lager dan in februari 2019.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief