Koninklijke lintjes voor twee Roosendalers
Foto: Timo Reisiger

Koninklijke lintjes voor twee Roosendalers

ROOSENDAAL - Burgemeester Han van Midden heeft vrijdagochtend twee mensen uit de gemeente Roosendaal mogen verrassen tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Dat feestelijke moment zag er echter dit jaar iets anders uit dan voorgaande jaren. Normaal worden de gedecoreerden persoonlijk bezocht door de burgemeester, maar vanwege de coronamaatregelen moeten zij nog wel even wachten tot de lintjes officieel worden opgespeld.


Eén van de twee gelukkigen is de 74-jarige Cobi van Steekelenburg uit Wouw. Zij is door de koning benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor al het vrijwilligerswerk dat zij de afgelopen jaren heeft gedaan. Eén ding valt daarbij meteen op: Cobi is enorm creatief. Dat begon al in 1979. Ruim 41 jaar geleden begon zij als vrijwilligster van de RK parochie Onze Lieve Vrouw in het Woud. Ze begon toen als begeleidster van de woensdagmiddagschool ter voorbereiding van de Eerste communie. Daarnaast heeft ze in de parochie op vele gebieden haar creativiteit laten zien door middel van Kersttentoonstellingen. Tevens zorgde ze tot 2019 voor het doopkruikje bij een doop en het herinneringskruisje bij het overlijden van een parochiaan.

Flink netwerk

Daarnaast is Cobi al sinds 1995 bestuurslid van Cumawo oftewel de Culturele Manifestatie in Wouw. Jarenlang was ze binnen deze stichting contactpersoon voor de scholen in de kerkdorpen en de culturele instellingen. "Ze heeft ervoor gezorgd dat er een cultuurprogramma op school werd gestart. Zij verzorgde hiervoor ook de lessen en rondleidingen", weet de burgemeester. Tevens organiseert zij ook de jaarlijkse culturele dag in Wouw met alle cultuurinstellingen. Vanwege haar flink opgebouwde netwerk in de jaren dat ze actief is voor deze Stichting, organiseert ze ook vele exposities, zorgt ze voor de jaarlijks terugkerende atelierroute en organiseert ze kunstmarkten. In januari dit jaar heeft Cobi aangegeven dat ze vanwege gezondheidsredenen het rustiger aan wil gaan doen en is ze gestopt met haar werkzaamheden voor de Stichting.

Basisschool de Stappen

Toch is ze nog niet helemaal klaar met het vrijwilligerswerk. Hoewel ze gestopt is bij de parochie en Cumawo, is ze nog altijd vrijwilligster bij Basisschool De Stappen. Na haar pensionering in 2011 is ze op vrijwillige basis handvaardigheidslessen gaan geven aan de klassen van de bovenbouw. Vanaf 2014 heeft ze dit beperkt tot alleen de groepen 8 en daar gaat ze nog vol enthousiasme mee door.

Verenigingsman

De 54-jarige Koen Schoenmakers uit Roosendaal was dit jaar de tweede en tevens laatste gelukkige die via de telefoon te horen kreeg dat hij een Koninklijke onderscheiding heeft gekregen. Ook hij mag zich nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. De lijst van vrijwilligerswerk is bij Koen Schoenmakers lang, enorm lang. Hij is dan ook een echte verenigingsman, maar de meeste zullen hem kennen voor zijn werk bij de stichting Carnaval Roosendaal óf als secretaris en spreekstalmeester van het IQ- Aarmoei-Nieke.

Initiatieven

Koen Schoenmakers eerste vrijwilligerswerk was in 1977 als collectant bij Jantje Beton. Hij rolde in het vrijwilligerswerk en werd uiteindelijk (tot 2005) regionaal coördinator van heel Roosendaal voor Jantje Beton. Het begin van zijn vrijwilligerscarriere was gemaakt. In 1982 kwam daar nog de functie van secretaris voor scouting St. Jan in Roosendaal bij. "Als lid van deze vereniging viel de heer Schoenmakers al op vanwege zijn organisatietalent en blonk hij uit in het nemen van initiatieven." Niet veel later sloot Schoenmakers zich aan bij de Stichting Carnaval Roosendaal. Hij was vier jaar nar, trad regelmatig op als spreekstalmeester en ontwikkelde zich als organisator van diverse activiteiten in en rondom de carnavalsperiode.

Oneindige lijst

Is dat alles? Dat zeker niet. Ook is Koen Schoenmakers actief bij Atletiekvereniging THOR, hij presenteert jaarlijks het SKOORenfestival, hij draagt zijn steentje bij aan Muziekvereniging Gildezonen, hij is betrokken bij de Kastenaovond en mede door de inbreng van de heer Schoenmakers was de opbrengst van de City Fun Run in 2017 hoger dan aanvankelijk was verwacht. Last but not least heeft Schoenmakers zich bij het IQ-Aarmoei-nieke van Roosendaal zeer verdienstelijk gemaakt als secretaris, spreekstalmeester en organisator van evenementen. Dit geldt zeker voor de organisatie van het Zwaaigatconcert 2018 in het kader van het 750-jarig bestaan van Roosendaal in 2018. Dit evenement heeft de heer Schoenmakers in samenwerking met de gemeente tot een groot succes gemaakt.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief