Afbeelding

GroenLinks wil diervriendelijke bestrijding van eikenprocessierups

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Gebruikt de gemeente Roosendaal het schadelijke middel 'Vertimec' voor de bestrijding van de eikenprocessierups? Dat wil Christian Villée (GroenLinks) weten van het college van burgemeester en wethouders. 

De gemeente Roosendaal is goed op weg om een diervriendelijke gemeente te worden, stelt Villée. "Toch worden er bij verschillende gemeenten in het kader van de bestrijding van de eikenprocessierups nog steeds middelen gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor andere insecten en onze bijen en vlinderpopulatie aan kunnen tasten", aldus Villée. Zo zouden er een aantal gemeenten zijn in Brabant die ontheffing hebben aangevraagd én gekregen voor het gebruik van het schadelijke middel 'Vertimec'.

Villée wil dan ook weten of ook de gemeente Roosendaal deze ontheffing heeft aangevraagd. "Zo ja, gebruikt u dit middel dan ook op dit moment?" GroenLinks Roosendaal is immers pertinent tegen het gebruik van alle dieronvriendelijke middelen, zeker als ze het huidige bestand van alle noodzakelijke insecten aantasten. "Wij zouden daarnaast juist een nog verdere uitbreiding van insecten- en bijvriendelijk maai, zaai- en plantbeleid aan willen sporen." 

"Kunt u toezeggen dat u vanaf volgend jaar een geheel diervriendelijke vorm van de bestrijding van de eikenprocessierups toe kunt passen? En gaat u het insecten- en bijvriendelijke maai-, zaai- en plantbeleid verder uitbreiden tot alle huidige (gras)beplantingen binnen de gemeente?", wil Villée dan ook weten van het college.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief