Afbeelding

Gemeente houdt voet bij stuk: 'Voorlopig geen opvang van Syrische kinderen'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Mocht het Rijk in de toekomst toch een beroep doen op gemeenten om Syrische kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen, dan zal de gemeente Roosendaal dit serieus overwegen. Dat schrijft burgemeester Han van Midden in een brief aan de gemeenteraad.

De Griekse Minister van Burgerbescherming heeft in oktober 2019 al een brief gestuurd naar alle EU-landen, waarin hij vraagt of zij vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen willen herplaatsen vanuit Griekenland. Onder andere Frankrijk, Finland, Luxemburg, Kroatië en Portugal hebben toegezegd om kinderen te accepteren, maar Nederland geeft vooralsnog geen gehoor aan die oproep. De gemeente Leiden heeft daarom zelf aangegeven bereid te zijn om 25 vluchtelingenkinderen op te vangen uit de Griekse kampen en ook andere gemeenten hebben gehoor gegeven aan die oproep. 

Massale oproep

"Wij menen dat Roosendaal zich bij deze oproep dient aan te sluiten. Zeker vanuit solidariteit en compassie", stelden GroenLinks, PvdA en D66. Maar, ze kregen nul op rekest en daarom riepen eind april verschillende (prominente) inwoners, politieke partijen en organisaties uit de Roosendaalse samenleving het gemeentebestuur nogmaals op om een deel van de alleenstaande vluchtelingkinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen in Roosendaal. "Wij roepen u op om de massale oproep aan het kabinet voor opvang vluchtelingkinderen uit Griekenland te ondersteunen."

Duidelijk standpunt

Maar, de gemeente houdt voet bij stuk. "De betrokkenheid en solidariteit van de Roosendaalse samenleving met kwetsbare kinderen in de vluchtelingenkampen is hartverwarmend", stelt de burgemeester. Maar, de opvang van Syrische kinderen is een besluit dat het rijk/kabinet voor Nederland neemt. "De gemeentelijke overheid kan hier niet zelfstandig in optreden. Het kabinet heeft een duidelijk standpunt ingenomen: géén kinderen naar Nederland halen wél helpen de situatie voor deze onschuldige kinderen in de vluchtelingenkampen 'humaan in goede banen te leiden'."

Tip

En zolang het kabinet vasthoudt aan deze lijn, gaat de gemeente Roosendaal daarin mee. "Mocht het rijk in de toekomst een beroep doen op gemeenten om opvang voor deze kinderen te bieden dan zal het college van B&W dit serieus overwegen. Alleen dán kan de gemeente ook daadwerkelijk iets betekenen." Wel geeft de burgemeester nog een tip: "Wij kunnen ons goed voorstellen dat uw raad het initiatief neemt een brief te sturen aan het kabinet en haar oproept de opvang van vluchtelingkinderen uit Griekenland te ondersteunen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief