Afbeelding
Foto: Dorpsraad Wouw

Blikafval bij plastic levert gemeente 2000 euro per maand op

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Nieuwe landelijke regelgeving zorgt ervoor dat de gemeente Roosendaal geld toe krijgt bij het gecombineerd inzamelen van blik- en plasticafval. Dat laat wethouder Klaar Koenraad weten op vragen van Alex Raggers (VLP).

Raggers wilde weten wat vorig jaar de kosten zijn geweest voor het plaatsen van blik-containers en de aanpassing van diverse glascontainers én hij wilde weten waarom de wethouder er nu toch voor heeft gekozen om blikafval bij het plastic in te laten leveren. De wethouder legt uit waarom die beslissing juist nu is gemaakt. "Tot 1 april 2020 koste het 320 euro per ton als blik samen met de plastic verpakkingen werd afgevoerd. Het apart inzamelen van blik leverde in het begin €30 per ton op." 

Het één kostte dus geld, terwijl het andere juist iets opleverde. Maar, op landelijk niveau is afgesproken dat blik bij het kunststof vanaf 1 april €261 per ton oplevert. De gemeente was echter nog aan het wachten op een speciale lijst van producten die wel/niet bij het afval mogen, maar die landelijke lijst is er nog niet en het is nog de vraag of die er überhaupt gaat komen.

"Nu blijkt dat het nog langer gaat duren voordat deze er komt, is besloten alle inwoners zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van de veranderingen ten aanzien van blik", stelt de wethouder. Omdat het versturen van een brief relatief veel tijd kost is ervoor gekozen om het besluit kenbaar te maken via Facebook én de Roosendaalse Bode. "Hierdoor is het merendeel van inwoners het snelst op de hoogte van deze wijziging."

De kosten die de gemeente heeft gemaakt voor het bestickeren van de vijftig glascontainers vorig jaar komen uit op 5933,05 euro, maar door het blikafval op die manier in te zamelen heeft de verwerking slechts 470 euro gekost. "Als dit, zoals bij veel andere gemeenten, bij de plastic verpakkingen zou hebben gezeten had dit bijna 22.000 euro gekost." Om de containers nu weer terug te veranderen gaat het de gemeente nog eens 7850 euro kosten. De verwachtte hoeveelheid blik die de komende tijd wordt ingezameld via plasticafval is 8 ton per maand. Dit levert ruim 2000 euro per maand op.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief