Roosendaalse politiek blijft strijden voor opvang vluchtelingenkinderen
Foto:

Roosendaalse politiek blijft strijden voor opvang vluchtelingenkinderen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft tot tweemaal toe aangegeven het beleid van de Rijksoverheid te volgen als het gaat om de opvang van de (meest kwetsbare) kinderen die nu in Griekse vluchtelingenkampen worden opgevangen. Toch laten de Roosendaalse politieke partijen het er niet bij zitten. Na twee keer een beroep gedaan te hebben op de solidariteit van de gemeente, wordt nu met een motie afgedwongen dat Roosendaal zich openstelt voor de opvang van vluchtelingenkinderen.


De Griekse Minister van Burgerbescherming heeft in oktober 2019 al een brief gestuurd naar alle EU-landen, waarin hij vraagt of zij vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen willen herplaatsen vanuit Griekenland. Verschillende landen stemden toe, maar Nederland hield de boot af tot grote spijt van vele gemeenten. Zij willen zich juist openstellen voor deze kinderen. De gemeente Leiden was één van de eersten die aangaf wél bereid te zijn om vluchtelingenkinderen op te vangen. Verschillende politieke partijen wilden zich achter hun scharen, maar daar zag de gemeente Roosendaal geen heil in

Tweede oproep

Ook niet toen er een tweede oproep kwam die ondertekend werd door tal van prominenten uit de Roosendaalse samenleving. "Mocht het rijk in de toekomst een beroep doen op gemeenten om opvang voor deze kinderen te bieden dan zal het college van B&W dit serieus overwegen. Alleen dán kan de gemeente ook daadwerkelijk iets betekenen", stelde het college. 

Motie

Maar, daar laat de politiek het niet bij zitten. Gezamenlijk dienen zij op 28 mei een motie in waarin zij het college oproepen om hulporganisaties Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children én de regering te laten weten dat zij wél bereid zijn om deze groep kwetsbare kinderen op te vangen. Roosendaal sluit zich, als het aan hen ligt, dan ook aan bij de 'coalition of the willing' om alsnog 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen van de Griekse eilanden.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief