Aantal WW-uitkeringen schiet omhoog in Roosendaal; grote stijging bij jongeren tot 27 jaar
Foto: Pixabay

Aantal WW-uitkeringen schiet omhoog in Roosendaal; grote stijging bij jongeren tot 27 jaar

ROOSENDAAL - Het aantal inwoners van de gemeente Roosendaal met een WW-uitkering is in één maand tijd gestegen met 19,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. In maart maakten nog 1359 mensen gebruik van een WW-uitkering en in april is dat met 261 mensen toegenomen naar 1620 inwoners.


De coronacrisis heeft dan ook duidelijk zijn weerslag op de arbeidsmarkt. Vorige maand maakte het UWV nog bekend dat het aantal WW-uitkeringen in Roosendaal was gestegen met 10 procent. Die toename in het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Roosendaal kwam volgens wethouder René van Ginderen niet uit de lucht vallen. "Andere gemeenten gaan de komende maanden vermoedelijk ook zo'n piek krijgen", stelde de wethouder. 

Flinke stijging

Landelijk gezien zijn er in de maand april 292.100 WW-uitkeringen uitgekeerd, een stijging van 17 procent ten opzichte van maart 2020. De stijging in Noord-Brabant is iets lager dan het landelijk gemiddelde, namelijk 14 procent. Roosendaal scoort dus relatief hoog met 19,2 procent. Vooral onder jongeren is een relatief sterke stijging zichtbaar, terwijl de toename onder 50-plussers vooralsnog beperkt blijft.

Vooral jongeren

Opvallend in de cijfers is dat het aantal ww-uitkeringen bij mensen boven de vijftig jaar maar weinig is toegenomen van 656 naar 689. De groep tussen de 27 en 50 jaar is wat meer toegenomen van 552 naar 695, maar vooral bij jongeren onder de 27 jaar is een flinke groei te zien. Waren er in maart nog maar 151 jongeren met een ww-uitkering, in april is dat toegenomen naar 236 jongeren. Dat is een stijging van ruim 56 procent.

Flexibel contract

Die stijging is te verklaren door de coronacrisis. Vooral de horeca en de uitzendbedrijven zagen hun werkzaamheden (zo goed als) stil komen te liggen door de uitbraak van het coronavirus en de ‘intelligente lockdown’. In deze sectoren zijn veel jongeren werkzaam. Doordat jongeren ook vaak een flexibel contract hebben, verliezen zij in tijden van economische neergang vaak als eerste hun baan.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief