Foto:

ColSensation gaat niet door: 'Een beleving die past bij ColSensation kunnen we nu niet creëren'

ROOSENDAAL - De negende editie van de ColSensation, die gepland stond voor 18 september 2020, gaat definitief niet door. Dat heeft de organisatie woensdagavond in een nieuwe uitzending van ColTV bekendgemaakt. Redenen om het evenement af te blazen zijn niet alleen praktische zaken, maar bijvoorbeeld ook de verantwoordelijkheid naar de deelnemers. "Daarnaast staat saamhorigheid bij ons voorop en dat kunnen we niet vormgeven op anderhalve meter afstand."


De organisatie van de ColSensation heeft de afgelopen weken de ontwikkelingen rondom het coronavirus uiteraard goed in de gaten gehouden. En natuurlijk zijn er al versoepelingen aangekondigd en zelfs doorgevoerd, maar 'het zal nooit zijn zoals voor Corona', stelt de organisatie. Er zijn ook nog veel onzekerheden. 

Beleving

"ColSensation is veel meer dan alleen het beklimmen van de Mont-Ventoux. ColSensation is het gezamenlijk evenementen en activiteiten organiseren om zoveel mogelijk donatiegelden in te zamelen. Het gezamenlijk toewerken naar de dag van de beklimming, samen beleven in de dagen voorafgaand aan de actiedag, de saamhorigheid op de dag zelf en de ontlading op de top en tijdens het feest ‘s avonds." 

Pijn in 't hart

Die beleving die past bij ColSensation kan dit jaar niet gecreëerd worden door het coronavirus en daarom heeft de organisatie besloten het evenement te verplaatsen naar 17 september 2021. "Een besluit dat we hebben genomen met pijn in ons hart, maar we hebben dit besloten uit liefde voor ons zo dierbare evenement ColSensation."

Verantwoordelijkheid

De organisatie heeft bij de ColSensation natuurlijk een grote verantwoordelijkheid. "Niet alleen voor de financiële en praktische zaken van het evenement, maar we voelen met name een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van onze deelnemers, vrijwilligers en supporters die met ons mee gaan naar Frankrijk." Als zij het evenement wél door zouden laten gaan, zouden er onnodige (gezondheids-)risico's genomen worden. "We kunnen geen veilige organisatie garanderen." 

Saamhorigheid

Daarnaast staat ColSentation voor saamhorigheid. Samen de bus opwachten bij aankomst, een arm om iemands schouder tijdens de briefing, samen aan het Col-ontbijt, schouder aan schouder op de groepsfoto, proosten en feesten in de tent, een knuffel op de top van de Mont Ventoux. Dat kan allemaal niet als je toch gehoor wil geven aan de oproep om anderhalve meter afstand te houden. 

Praktische zaken

Daarnaast zijn er nog praktische zaken. Denk aan een vergunning en evenementenverzekering. "Met name dat laatste is vrijwel onmogelijk in deze tijd. Daarnaast zijn er andere praktische uitdagingen te bedenken met inachtneming van anderhalve meter, zoals busvervoer, samenkomsten met meer dan 300 personen in een tent, indeling van huisjes." Ten slotte bestaat er een reëel risico dat de Franse autoriteiten ingrijpen als er zo'n grote groep naar Frankrijk komt.

Donaties

Omdat het onderzoek naar de genezing en behandeling van kanker volgens de organisatie wél door moet gaan, is besloten om een deel van de reeds opgehaalde donatiegelden af te storten aan de goede doelen van ColSensation. Deze donatiegelden worden evenredig over de geadopteerde onderzoeksprojecten van KWF verdeeld. "Zo kan het o zo belangrijke onderzoek doorgaan om kanker te laten verworden tot een chronische ziekte." Inmiddels is er voor de negende editie immers al meer dan 100.000 euro opgehaald. "Deze afstorting verandert niets aan de totale donatiestand op 17 september 2021 of aan de individuele donatiestanden van deelnemers; we storten de totaalopbrengst van de negende editie gewoon in 2 delen af."

De inschrijvingen van deelnemers blijven gewoon staan voor 2021.


DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>