Het JTC gebouw aan de Schneiderlaan
Het JTC gebouw aan de Schneiderlaan Foto: JTC

Middelbare scholen mogen binnenkort open, maar digitaal onderwijs blijft

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Middelbare scholen mogen vanaf 2 juni de deuren officieel weer openen voor hun scholieren. Dat heeft Mark Rutte afgelopen week bekendgemaakt. Toch gaat niet bij iedere school de deur meteen wagenwijd open. Hoewel de scholen allemaal uitkijken naar het moment waarop ze de leerlingen weer kunnen zien, wordt er op verschillende manieren omgegaan met de opening.

Het Norbertus Gertrudis Lyceum blijft voor een groot deel vasthouden aan het digitaal onderwijs van de afgelopen maanden. Want, na een pittige opstartperiode is er inmiddels rust en regelmaat ontstaan. "We vinden het belangrijk deze rust en regelmaat voor de komende weken te continueren. Dit betekent dat we er ook na 1 juni voor kiezen om het digitale onderwijs op afstand, conform het vigerende rooster, te continueren", stelt directrice Vivian van der Wielen-Bik. "Met het online onderwijs van de afgelopen weken hebben wij tachtig procent van onze lessen gewoon aan kunnen bieden. Als we dat nu overboord gooien, dan houden we misschien 20 tot 25 procent over." 

Contactmomenten

Het Norbertus Gertrudis Lyceum heeft immers 1564 leerlingen en meer dan 120 personeelsleden. "Met het gebouw zoals we dat hebben, is het niet mogelijk het onderwijs volledig op school te organiseren met inachtneming van de RIVM-maatregelen", stelt de directrice. Dat betekent echter niet dat de leerlingen niet op school verwacht worden. "We houden onderwijs op afstand, aangevuld met een rooster met daarin ruimte voor toetsen, persoonlijke contactmomenten waaronder mentorgesprekken maar ook sport- en culturele activiteiten en zeker inhoudelijke lessen, waarbij we er naar streven om voor alle leerjaren een evenwichtig aanbod te creëren."

Toetsen

Want, nu de scholen weer open mogen is er inderdaad een mogelijkheid om toetsen af te nemen bij leerlingen. "Uitgangspunt bij de keuze van de leerstof en de opdrachten van de afgelopen tijd was onder andere de vraag wat de leerlingen moeten kennen en kunnen en moeten laten zien om volgend schooljaar op de juiste plaats te zitten en kans op succes te hebben." Om de leeropbrengst van dit jaar vast te kunnen leggen, zullen er dus voor verschillende vakken toetsen worden afgenomen.

Sociale aspect

Daarnaast wil het NG Lyceum juist in gaan zetten op het sociale aspect. "Leerlingen hebben naast behoefte aan contact met de mentor en de vakdocent zeker ook behoefte aan contact met elkaar. Hierin voorzien is ook een taak van school. Vanaf 1 juni kunnen gewenste gesprekken met leerling en mentor of leerling en vakdocent op school worden afgesproken als daar behoefte aan is. Ook is het mogelijk met groepjes leerlingen af te spreken voor nadere gesprekken of begeleiding." Er worden vanaf 1 juni ook sportieve en kunstzinnige/culturele activiteiten georganiseerd, naast enkele fysieke onderwijsmomenten in de school voor bijvoorbeeld (maar niet uitsluitend) practica en het oefenen van de mondelinge uitdrukkingsvaardigheid van de talen.

Andere aanpak

De aanpak van het Jan Tinbergen College is anders. "Wij kiezen er dan ook voor om weer behoorlijk wat lessen op school in te roosterenDit doen we in het belang van onze leerlingen – het is nodig dat zij elkaar weer ontmoeten, onze docenten weer zien. Wij willen met hen praten over hoe het met ze gaat, hoe ze de afgelopen weken hebben ervaren. We gaan hen helpen weer structuur in hun leven en leren te krijgen."

Maatregelen

Leerlingen van het JTC worden op dinsdag 2 juni dus 'gewoon' op school verwacht. Alle leerlingen komen (verspreid over de dag) naar school voor een ontmoeting met klasgenoten en de mentor. Op 3 juni starten ze met gewone” lessen. Uiteraard houden zij zich aan de RIVM-richtlijnen. Zieke leerlingen mogen niet naar school komen, ze houden structureel afstand (1,5m), ze geven regels voor de ingang die leerlingen moeten gebruiken, waar ze de fiets gaan parkeren, welke gangen ze in welke richting kunnen doorlopen, leerlingen moeten in het lokaal handen wassen en bij wisseling van klas hun bankje schoonmaken. "Alles wordt duidelijk in de school aangegeven."

Opsplitsing

Omdat er constant 1,5 meter afstand gehouden moet worden, is besloten de klassen op te splitsen in twee delen. "Het ene deel heeft les op maandag, woensdag en vrijdag – het andere deel op dinsdag en donderdag. De week erop is het omgekeerd. De helft van de klas heeft dus steeds les op school – de andere helft van de klas is thuis bezig." Veel lessen zullen van school naar Teams worden gestreamd: dat betekent dat je thuis op je computer de uitleg in de klas kunt volgen. Maar dat geldt niet voor elk vak: bij sommige vakken zal de uitleg twee keer apart worden gegeven. Daarnaast krijgen de onderbouwklassen juist les in de ochtend (08.30 tot 12.30 uur) en de bovenbouwklassen krijgen juist les in de middag (13.00 tot 16.30 uur). Er worden dan ook geen lunchpauzes gehouden. De catering, de aula's en de lockerruimten blijven allemaal gesloten.

Norbertus Gertrudis Mavo heeft het plan voor opening al twee weken klaarliggen, zowel qua rooster als qua inrichting van de school laat directeur Harry Meijers weten. De kern is dat de onderbouw (leerjaar 1 en 2) alle 5 dagen een dagdeel naar school komt: op 3 dagen daarvan krijgen ze vier lessen in algemene vakken (denk aan Nederlands, Engels, Frans, maar ook science en levensbeschouwing en burgerschap), op één dag krijgen ze hun keuzevak of keuzevakken (dat verschilt) en op één dag sportles. De derde klassen krijgen één dagdeel de verplichte vakken Nederlands, Engels, wiskunde en ckv en volgen daarnaast de vakken die ze voor mavo 4 gekozen hebben. Dat betekent dat we vanaf 1 juni de focus leggen op hun examenpakket. Naast de contactlessen krijgen de leerlingen thuiswerktaken mee die we ook inroosteren. De examenklassen komen alleen op school voor het maken van examentoetsen en, na 4 juni, het volgen van examentrainingen.

Kiki Nieuwkerk, directrice van het Da Vinci College, laat weten dat zij dankzij het gebouw de omstandigheden hebben om alle leerlingen een keer in de week naar school te laten komen. "Dat is heel prettig voor onze vmbo en pro leerlingen." In de klaslokalen mogen maximaal negen leerlingen en de praktijklokalen worden met strikte richtlijnen alleen gebruikt voor examens. "Hopelijk lukt het ons ook in groepjes van 5 leerlingen hier onderwijs te verzorgen, we starten hiermee binnen PRO." De school gaat alles goed evalueren. "En hopelijk kunnen we ook bij de start van volgend schooljaar praktijklessen voor vmbo organiseren. Hierbij gaan we er dan ook stiekem vanuit dat in september de zaken niet zijn genormaliseerd."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief