Buiten dansles
Buiten dansles (Foto: Rottier J.M.)

Roosendaalse dansscholen willen duidelijkheid over heropening

ROOSENDAAL - De eigenaren van vier dansscholen in Roosendaal willen duidelijkheid over wanneer zij de danslessen weer kunnen hervatten. "Diverse sectoren weten al waar ze aan toe zijn. Voor de ruim 3000 dansscholen in Nederland lijkt er geen landelijke consensus te zijn. In de ene gemeente mogen dansscholen weer open en in de andere gemeente niet." Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschooleigenaren in heel het land duidelijkheid van het kabinet.


Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. De Roosendaalse dansscholen zeggen het nog niet te weten, want de danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen. "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. En in de dansschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot “matig intensief bewegen" stellen de dansdocenten van Rottier Dance Studio, Hiphop factory, Studio Sisa en Het Dansatelier.

Wel dansen op school, niet in de dansschool? 

Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent. Omdat er al wel buiten gedanst mag worden krijgen de kinderen bij enkele dansscholen nu buiten dansles. “Buiten op bijvoorbeeld een parkeerterrein kunnen leerlingen met voldoende afstand dansen. Maar liever geven ze natuurlijk in de dansschool zelf les. In een van de goed geventileerde zalen. Buiten dansen is verre van ideaal”.

Dansles veiliger dan boodschappen doen

Samen, op gepaste afstand een dansles volgen is volgens de dansscholen veiliger dan boodschappen doen. De Roosendaalse dansscholen zijn niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de coronacrisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd, ongeacht de dansstijl waarin wij lesgeven.” De dansondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan”, aldus de Roosendaalse dansscholen.

De Roosendaalse dansscholen vinden dat zowel dansen voor kinderen, volwassenen en paren snel weer toegestaan moet worden. “Dat kan met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner. We staan klaar om de lessen van buiten weer naar binnen te verplaatsen. Al kunnen er minder leerlingen tegelijk les krijgen, we hebben zin om weer de studio in te gaan en wij zullen er alles aan doen om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES