Afbeelding
VIDEO

Dansen op 1,5 meter? Roosendaal Danst ziet het als creatieve uitdaging

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Welke mogelijkheden blijven er over als dansers elkaar niet aan mogen raken, elkaar toch moeten inspireren en óók afstand moeten houden tot het publiek? Die vraag stelde Jacques van Meel, artistiek leider van Roosendaal Danst!, zich. Om een antwoord te krijgen op die vraag, ging hij samen met twee dansers aan de slag. Het resultaat: een korte videofilm waarin tóch gedanst wordt maar wel op 1,5 meter afstand.

De ‘social distance’ beïnvloedt niet alleen het ruimtelijke aspect van de dans, maar ook het ritme en de energie, stelt Jacques van Meel. "Juist dicht bij elkaar dansen op hetzelfde ritme geeft een erg stimulerend en positief gevoel. Niet alleen met carnaval, maar ook bij festivals en theateroptredens, dagen dansers en muzikanten het publiek uit om in een flow te bewegen. Dit geeft ontlading, uiting aan persoonlijke emotie en ook mogelijkheden om te genieten van de verhalen van de kunstenaars."

De nieuwe 1,5 meter cultuur wordt door Van meel dan ook niet gezien als een onmogelijkheid, maar als een creatieve uitdaging om ondanks die beperking toch het publiek mee te nemen in de dans. "Natuurlijk hopen we op tijden dat het ‘nieuwe normaal’ weer terug kan gaan naar het ‘oude normaal’. Deze video is een opstap naar onze activiteiten in september, tijdens het jaarlijks festival van Roosendaal Danst! in Theater de Kring en in de openbare ruimte. Natuurlijk is alles afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. Ons Dansvirus houden we echter warm!"




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief