Afbeelding
Foto: Google Maps

Bewoners Thorbeckelaan: 'Kijk ook naar alternatieven voor zuidelijke ontsluitingsweg'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeenteraad van Roosendaal gaat vanavond en morgenavond met elkaar in gesprek over het nieuwe ziekenhuis én hoe de ruimte daar rondom ingericht moet worden. De gemeente koos eerder voor een zuidelijke ontsluitingsweg die het nieuwe ziekenhuis moet verbinden aan de wijk Tolberg. Maar, bewoners van de Thorbeckelaan Zuid en Jagersberg roepen de raad op om ook naar andere alternatieven te kijken.

De gemeenteraad spreekt vanavond over de gebiedsvisie Bulkenaar. Daarin staat precies beschreven hoe dit gebied er in de toekomst uit moet komen te zien. Om tot deze visie te komen hebben verschillende onderzoeken plaatsgevonden én er is gesproken met inwoners. Zo heeft onderzoeksbureau Goudappel Coffeng onderzoek gedaan naar dertien verschillende tracés die mogelijk zijn om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis goed bereikbaar is.

Nieuwe weg

Op basis van die studie is gekozen voor de variant waarin een nieuwe weg wordt gerealiseerd tussen de afrit 25 Wouwse Plantage en de Thorbeckelaan/Willem Dreesweg zuidzijde met halverwege een extra weg naar het ziekenhuis. Om de doorstroming te verbeteren zou er gekozen worden voor een ondertunneling van de spoorwegovergang Willem Dreesweg. Om de aanleg van deze weg mogelijk te maken, wil de gemeente morgenavond overeenstemming bereiken over het vestigen van voorkeursrecht op het gebied waar de weg moet komen. Dat houdt in dat grondeigenaren in dit gebied hun grond alleen mogen verkopen aan de gemeente Roosendaal.

Alternatieven

Maar, volgens de bewoners moeten raadsleden vooral nog eens goed kijken naar de alternatieven. "Wij missen de onderbouwing waarom gekozen is voor de zuidelijke ontsluiting", laten bewoners weten. Opvallend is volgens hen de afweging die is gemaakt omtrent de noordelijke ontsluiting. "Thorbeckelaan Zuid is inclusief fietspad 11 meter breed en er is geen ruimte om deze weg te verbreden. Opmerkelijk dat de gemeente toch voor deze oplossing kiest, terwijl ze de noordelijke variant niet verder wilden onderzoeken omdat er een minimale breedte van 27 meter nodig was."

Huiswerk

Volgens de bewoners had de conclusie van de gemeente moeten zijn dat Thorbeckelaan Zuid niet past in de oplossing voor de ontsluiting. "Het stukje Thorbeckelaan is te smal, er zijn te veel uitritten en de afslag naar het natuurgebied in combinatie met het hoge recreatieve gehalte maakt de oplossing ongeschikt.  De verwachte toename van het verkeer geeft een onveilige verkeerssituatie en gaat zorgen voor een onacceptabele geluidsoverlast", stellen bewoners. "Het kan toch niet zo zijn dat een reden om iets niet te doen in de ene situatie wel zou gelden in een andere vergelijkbare situatie. Op grond van deze constateringen kan het niet anders zijn dan dat de gemeenteraad woensdag aan de wethouder vraagt om zijn huiswerk te laten overdoen", besluiten de bewoners.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief