Afbeelding
Foto: Google Maps

VLP wil toch historische lantaarnpalen in kerkdorpen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Kunnen dorpen alsnog gefaseerd overgaan op historische lantaarnpalen als er gekozen wordt voor 'old like' fietspadarmaturen met ledverlichting? Dat willen Wilbert Brouwers en Arwen van Gestel namens de VLP weten.

De gemeenteraad heeft eerder een motie aangenomen, waarin de gemeente werd opgedragen om onderzoek te doen naar dergelijke verlichting, maar uit dat onderzoek blijkt dat de kosten flink omhoog zouden schieten. De gemeente Roosendaal heeft daarom besloten om geen historische straatverlichting aan te brengen in de verschillende kerkdorpen rondom de stad. 

Flinke klus

ln de kern van Wouw staan als enige in de gemeente Roosendaal, rondom de kerk, nog 25 klassieke lantaarns. "Deze zullen ook gehandhaafd blijven, maar wel omgebouwd naar LED." Als alle andere lantaarnpalen omgebouwd moeten worden naar dit soort klassieke lantaarns, dan is dat een behoorlijke opgave. In totaal gaat het dan om 112 masten en 146 armaturen. Daarbij is Nispen even buiten beschouwing gelaten omdat het dorp onlangs een eigen ontwerp heeft gemaakt voor de dorpskern.

Kosten

De kosten hiervoor bedragen 217.550 euro en kunnen zelfs nog hoger uitvallen wanneer er precies dezelfde straatverlichting als in Wouw geplaatst moet worden. Op grond van gelijke monniken gelijke kappen zouden ook enkele straten in Roosendaal aangepast moeten worden. Kosten: 100.000 euro voor vijftig objecten. Naast alle kosten is het ook nog eens enorm milieuvervuilend. "Wanneer we 146 objecten vroegtijdig gaan vervangen, is dit niet duurzaam.", stelde de gemeente.

Energiebesparing

Daarom wil de VLP nu weten wanneer de masten en armaturen officieel zijn afgeschreven in deze dorpen én of het mogelijk is om op dat moment alsnog te kiezen voor historische straatverlichting. "Welke jaarlijkse besparing op energieverbruik en kosten zou dit betekenen indien gebruik wordt gemaakt van ledverlichting? En zijn er subsidiemogelijkheden voor het aanpassen van verlichting naar historische verlichting voor dorpen en kernen?", vragen Brouwers en Van Gestel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief