Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Buitenspelen en toch gamen? Roosendaalse vakkanjers komen met innovatief idee

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Een spannende ochtend voor Roel, Joey, Soner en Xander van het Da Vinci College in Roosendaal. Vrijdagochtend kwam een speciale filmploeg van Vakkanjers bij hen langs voor de finale van dit landelijke project. Met een korte presentatie kregen ze de mogelijkheid om hun idee te presenteren aan de jury. Of ze uiteindelijk ook winnen, wordt op 10 juni bekendgemaakt.

Vakkanjers is een landelijke project waarbij scholen en bedrijven samenwerken aan het verbeteren van de technische vaardigheden én de persoonlijke ontwikkeling van jonge deelnemers. Aan het begin van het schooljaar is al gestart met het project. "In oktober zijn we begonnen met een inspiratieles van Vakkanjers", vertelt techniekdocent Jochem van der Klooster. "Daar kregen de leerlingen de opdracht om iets nieuws te bedenken voor de invulling van een Johan Cruijff Court", legt Jochem uit. In groepjes van 3 of vier personen gingen de leerlingen van de eerste klas met de opdracht aan de slag. "In totaal waren er zo'n tien groepen en die hebben allemaal een idee uitgewerkt." Uiteindelijk werd door middel van online stemmen bepaald welk idee het beste was. "En dat zijn deze jongens geworden."

Buitenspelen

En wat dat idee dan precies inhoud, dat leggen de jongens vrijdagochtend uit in een korte presentatie die later door de jury beoordeeld gaat worden. "Wij hebben de 'Bewegende game' ontwikkeld", vertellen de jongens. "Buitenspelen zou eigenlijk een vak moeten zijn op school, want buitenspelen is goed voor je maar de meeste jongeren zitten liever binnen te gamen." Daarom zijn de jongens een idee gaan uitwerken om het gamen van binnen te combineren met het spelen van buiten. "We wilden iets verzinnen om kinderen naar buiten te halen."

Gamen in de buitenlucht

In plaats van fysiek te sporten op het Cruijff Court, bedachten de jongens een manier om met virtual reality onder andere te kunnen tennissen op het veld. Het eerste prototype begon klein met een schoenendoos en een eenvoudige VR-bril. Later werd een betere VR-bril ingezet mét joystick, zodat je daadwerkelijk kan 'spelen' tegen elkaar. Later werd dat idee nog verder uitgewerkt naar een prototype waarbij niet gewerkt wordt met virtual reality, maar augmented reality. Daarbij zie je de normale omgeving, maar er wordt wel een tennisveld 'geprojecteerd' op de grond. "Normaal heb je geen tennisveld op een Cruijff Court, maar met een AR-bril kan je dat toch creëren. Zo kan je toch tennissen met elkaar." 

Wildcard

"Super goed jongens", stelt de filmploeg van Vakkanjers. "Jullie zijn het eerste team dat precies van A tot Z uitlegt hoe het idee tot stand is gekomen." Een brede lach verschijnt op de gezichten van de jongens, want zo komen ze een stapje dichter bij het winnen van de finale en dat terwijl ze eigenlijk uitgeschakeld waren. Op 11 maart vertrokken de jongens naar de campus in Rotterdam voor de regionale finale, maar ze werden geen nummer 1. Dankzij een wildcard mogen ze toch meedoen aan de finale. Het idee werd door de jury dan ook beoordeeld als: innovatief, futuristisch, vernieuwend door toepassing van het digitale landschap in de echte wereld.

Finale

Jochem van der Klooster is dan ook al trots op de jongens. "We doen nu voor de vierde keer mee met Vakkanjers, maar dit is de eerste keer dat we in de finale staan." Het idee is overigens nog niet helemaal klaar, want om daadwerkelijk te kunnen spelen moeten er nog de nodige stappen gezet worden. "Er komt heel veel bij kijken, maar als de jongens het leuk vinden dan gaan we ook later nog verder met het ontwikkelen van hun idee. Dat willen we wel stimuleren, maar we gaan ze natuurlijk niet dwingen." Eén en ander is ook afhankelijk van het resultaat tijdens de finale. "Op 10 juni wordt tijdens een live-uitzending bekendgemaakt wie er wint, dus dat wordt spannend", besluit Jochem.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief