Afbeelding

Gemeente presenteert plan om zwerfafval flink te verminderen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Bijplaatsingen bij afvalcontainers, zwerfafval in bermen, op parkeerplaatsen, in groenstroken en op straat én het te vroeg buitenzetten van het plasticafval. Het zijn de grootste ergernissen van Roosendalers als het gaat om zwerfafval. Maar, daar komt als het goed is verandering in. 

Een meerderheid van de gemeenteraad riep in april 2019 de gemeente al op om een integrale aanpak te ontwikkelen als het gaat om het tegengaan van afvaldump én het bijplaatsen van afval. Daar is de gemeente Roosendaal mee aan de slag gegaan. Het resultaat? Een plan van aanpak waarin verschillende acties staan beschreven om ervoor te zorgen dat er dit jaar tien procent minder meldingen over zwerfafval binnen komen dan vorig jaar en waardoor er twintig procent minder bijplaatsen plaatsvinden dan in 2019.

Met z'n allen

"Gedragsverandering kun je moeilijk afdwingen en daardoor is het zwerfafvalprobleem hardnekkig", stelt de gemeente. "Daarnaast vinden sommige inwoners dat ze al genoeg betalen, dus moet de gemeente het maar opruimen. Deze inwoners lijken zich onvoldoende te realiseren dat zwerfafval juist de kosten behoorlijk opdrijft." Eén van de uitgangspunten voor het nieuwe beleid is dan ook: 'Het schoonmaken en -houden van de openbare ruimte doen we met zijn allen'.

Boetes

Maar, dat is natuurlijk makkelijker gezegd, dan gedaan. De gemeente heeft in de loop van de jaren al verschillende acties ondernomen om zwerfafval en bijplaatsingen tegen te gaan. Daar komen er nu nog een aantal bij. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld specifieke problemen gaan aanpakken. Denk aan afvaloverlast van hangjongeren, hondenpoep, snoeproutes en vuurwerk. Wordt er een boete uitgeschreven? Dan wordt dit meteen gedeeld op social media, zodat mensen weten dat het overtreden van de regels consequenties heeft. 

Stickers

Hoewel het soms lijkt alsof er zwerfafval rondslingert, is dat niet altijd het geval. Soms zijn het juist vuilniszakken van vrijwilligers die het afval juist hebben opgeruimd. Om dat duidelijk te maken, worden er in de wijk Langdonk speciale stickers op de zakken geplakt. Dat werkt zo goed, dat er dit concept in de gehele gemeente wordt uitgerold. Vuilniszakken die wél gezien zijn, maar die niet van vrijwilligers zijn, krijgen in de wijken Langdonk en Westrand straks ook een sticker. "Hierdoor is duidelijk dat het niet hoort en dat de gemeente de zaak onderzoekt." Daarnaast wordt het probleem 'zwerfafval' bijvoorbeeld ook besproken tijdens gesprekken met winkelcentra én de horeca. Zo hoopt de gemeente meer betrokkenheid te creëren bij inwoners, ondernemers en gasten.

Beeldkwaliteit

Er is echter wel een kleine 'maar'. De gemeenteraad heeft namelijk in september 2013 de zogenaamde beeldkwaliteit voor de openbare ruimte vastgesteld. Hierin staat opgenomen hoe de openbare ruimte er ongeveer uit moet zien. De gemeenteraad koos beeldkwaliteit B voor het centrum en C voor de rest van de gemeente. "De consequentie van de keuze voor onderhoud op beeldkwaliteit is dat er altijd een beperkte hoeveelheid zwerfafval mag blijven liggen. Bij beeldkwaliteit C betekent dat 25 stuks klein afval is toegestaan binnen 1 m2. Bij beeldkwaliteit B is dat 10 stuks klein afval per 1 m2."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief