Nicolien Kroon
Nicolien Kroon (Foto: Nick van Ormondt)

Veteraan Nicolien Kroon: 'Het is voor iedereen goed om een beetje militaire achtergrond te hebben'

ROOSENDAAL - Nederland telt ruim 100.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, waarvan 16.293 woonachtig in Noord-Brabant. Eén van hen is de Roosendaalse Nicolien Kroon. Als eerbetoon aan haar én de rest van de veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag vandaag de Nederlandse Veteranendag. 


Veteraan Nicolien Kroon heeft vijftien jaar bij Defensie gewerkt als Luchtmacht officier én als meteoroloog. Inmiddels is ze geen officier meer maar nog wel meteoroloog. "Op de middelbare school had ik allemaal exacte vakken dus ik ging opzoek naar een functie bij Defensie die daar bij paste", legt Kroon uit. In de zomer van 2007 ging ze op uitzending naar het hoofdkwartier van EUFOR in Sarajevo. Hier maakte zij de weersverwachtingen voor de vliegende eenheden. "Er was geen actieve dreiging toen ik daar was. Wij zorgden daar voor stabilisering van het land en bewaarden de rust. De aan gort geschoten gebouwen vond ik wel heftig. Dat was het zichtbaar bewijs van de oorlog."

Terugkijkend op die tijd was het volgens Nicolien ook een hele leuke tijd. "Ik had het wel heel goed daar, als je dan hoort van mensen die naar Mali of naar Afghanistan gaan. Dat is echt wel even andere koek." Tegenwoordig is Nicolien meteoroloog en presentatrice bij RTL en werkt zij bij Buienradar. In dit werk heeft ze veel aan haar militaire achtergrond. "Defensie is een goede werkgever waar ik fantastische jaren heb gehad. Ik denk dat het voor iedereen goed zou zijn om een beetje militaire achtergrond te hebben: het ontwikkelen van de discipline, de no-nonsense mentaliteit en het opzoeken van je eigen grenzen. In je opleiding krijg je minder slaap, minder eten, het is koud, het regent, hoe ga je daarmee om? Ik denk dat het goed zou zijn als meer mensen dat zouden meemaken. Dan kom je erachter dat je vaak meer kunt dan je van tevoren denkt."

Veteranendag

Dit jaar wordt de Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd, met alleen een programma in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Dit programma wordt tijdens Veteranendag live uitgezonden door de NOS op NPO1 vanaf 12.45. ‘s Avonds om 19.15 uur valt op NPO2 een samenvatting te bekijken. Het programma is daarnaast ook te volgen via de website en social media kanalen.

De gasten in de Ridderzaal zijn vier veteranen, minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld, commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang. Daarnaast zijn de winnaar van de Kidschallenge 2020 en de voorzitter van de jubilerende Vereniging van Drager Militaire Dapperheidsonderscheidingen aanwezig.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES 

Vacatures

Accountmanager

Brabant en Limburg

bezorgers weekkrant

Akmkerk, Hank, Veen, Nieuwendijk

Receptionist, conciërge en leerpleinbeheerder

Roosendaal

Voorzitter Gebiedscommissie

Kaatsheuvel

bezorgers vakantieperiode

gemeente Altena divers