Foto: VLP

Tien partijen sturen brandbrief aan wethouder: 'Zwerfafval loopt de spuigaten uit'

ROOSENDAAL - Vertegenwoordigers van tien politieke partijen hebben een brandbrief gestuurd naar wethouder Klaar Koenraad. "Wij zijn van mening dat de hoeveelheid zwerfafval in onze gemeente de spuigaten uitloopt en dat er teveel afvaldumpingen plaatsvinden." De wethouder heeft onlangs een plan van aanpak gepresenteerd om dit tegen te gaan, maar volgens de partijen is dit onvoldoende. "Er moet nu wat gebeuren!"


Een meerderheid van de gemeenteraad riep in april 2019 de gemeente al op om een integrale aanpak te ontwikkelen als het gaat om het tegengaan van afvaldump én het bijplaatsen van afval. Daar is de gemeente Roosendaal mee aan de slag gegaan. Het resultaat? Een plan van aanpak waarin verschillende acties staan beschreven om ervoor te zorgen dat er dit jaar tien procent minder meldingen over zwerfafval binnen komen dan vorig jaar en waardoor er twintig procent minder bijplaatsen plaatsvinden dan in 2019. 

Maar, de politiek verwacht niet dat dit plan van aanpak echt gaat helpen om het probleem aan te pakken. "De laatste maanden constateren wij een significante toename van zwerfafval, afvaldumpingen en zeker ook van het bijplaatsen van veel, vaak grof, afval bij (ondergrondse) containers. Toeval of niet, de toename heeft plaatsgevonden na het afschaffen van het aantal ‘gratis’ tikken bij het grondstoffencentrum (de milieustraat) en het nog maar vier wekelijks legen van de particuliere restafvalcontainers."

De partijen vinden de toename zelfs zo verontrustend dat ze een dringende noodzaak zien om dit op korte termijn met meer daadkracht te gaan bestrijden. "Wij zien uw huidige plan als een eerste aanzet tot een aanpak van het zwerfafval, maar wij hebben sterke twijfels dat de genoemde voorstellen zullen leiden tot een bevredigende oplossing. Dit zal volgens ons niet leiden tot een acceptabele vermindering van zwerfafval." 

Ze roepen de wethouder dan ook op om met een aanvulling te komen op het plan, maar de wethouder legt de bal terug bij de politiek. "Met u constateer ik de afgelopen drie maanden een toename van zwerfafval en afvaldumpingen in onze gemeente. Ook ik vind dit zeer onwenselijk", stelt de wethouder. Maar, zij is van mening dat het plan van aanpak een goede en noodzakelijke aanvulling is op de maatregelen die nu al getroffen worden. "Uiteraard sta ik zeer open voor suggesties van uw zijde voor aanvullende activiteiten. Daarom nodig ik u uit voor een gesprek. Ook Saver heeft aangegeven hierbij aanwezig te willen zijn."

Het gesprek moet nog voor het zomerreces plaatsvinden.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES 

Vacatures

Accountmanager

Brabant en Limburg

bezorgers weekkrant

Akmkerk, Hank, Veen, Nieuwendijk

Receptionist, conciërge en leerpleinbeheerder

Roosendaal

Voorzitter Gebiedscommissie

Kaatsheuvel

bezorgers vakantieperiode

gemeente Altena divers