Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Aan de keukentafel met... Bas Moens

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Bas Moens van Aan de Stegge Roosendaal.

Bas Moens (46) wist al heel vroeg dat hij in ieder geval 'iets' met techniek wilde doen. Dat is ook niet gek, want zijn twee grote voorbeelden waren zijn opa én zijn vader. De één had een eigen aannemersbedrijf, de andere werkte aan megaklussen zoals het vliegveld in Hong Kong. Zestien jaar geleden kwam hij terecht bij Aan De Stegge Roosendaal en inmiddels is hij al zeven jaar algemeen directeur van het bedrijf.

Je hebt civiele techniek gestudeerd, dat lijkt me een hele bewuste keuze?
"Ja en nee. Ik wist altijd al dat ik iets met techniek wilde gaan doen, maar ik ben in mijn examenjaar van de havo gezakt, omdat ik nog niet echt wist welke kant ik op wilde. Uiteindelijk ben ik Civiele Techniek gaan studeren, omdat het een heel brede opleiding is met zowel weg- en waterbouw als bouwkunde. Ik heb dan ook een 'natte' en een 'droge' stage gelopen en tijdens die stages ben ik er eigenlijk achtergekomen dat ik techniek leuk vindt, maar de commerciële kant vond ik eigenlijk nog veel leuker. Ik wilde me niet bezig houden met de details van een kozijn, maar meer de bedrijfskundige tak van de bouw."

Op je LinkedIn-pagina staat dat je ook een tijdje hebt gewerkt als schade-expert. Dat is iets totaal anders. Hoe komt dat zo?

"Ik heb uiteindelijk een avondopleiding gevolgd voor het commerciële aspect en ben toen blijven hangen bij mijn stagebedrijf. Ik werd toen verantwoordelijk voor het ombouwen van alle Albert Heijn's in Zuid-Nederland. Die gingen op zaterdag dicht en binnen 1,5 week werden ze volledig omgebouwd en na twee weken begon dat riedeltje dus weer helemaal opnieuw. Zo konden we 26 winkels per jaar ombouwen, maar uiteindelijk dacht ik wel: 'Hoe lang ga ik dit nog doen?'. Toen ben ik even iets totaal anders gaan doen, maar dat was geen succes. Ik ben snel weer weggegaan en toen kwam ik uit bij Waal Bouw, een 'zusje' van Aan De Stegge Roosendaal."

Inmiddels werk je zestien jaar voor Aan De Stegge Roosendaal. Waarom heb je die overstap gemaakt?

"Mijn vrouw en ik kwamen in de fase terecht dat je het gaat hebben over trouwen en we hadden een kinderwens en dan komt toch de vraag naar boven: 'Wie gaat de kinderen straks van school halen?'. Daarnaast merkte ik dat commercie 24/7 doorgaat, dat is geen 9-tot-5-baan. Dus als je het echt goed wil doen, dan moet je werken en wonen in dezelfde regio."

Je bent nu al een aantal jaar algemeen directeur. Hoe zou je jezelf omschrijven als directeur?

"Ik weet niet of dat iets typisch van mij is of iets van mijn generatie, maar het gaat bij mij heel erg om geven en nemen. Open en transparant communiceren met de mensen. Dat voelt soms tegennatuurlijk, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je eerlijk bent tegen de mensen dat dat zich altijd weer terugbetaald. Ik geloof dan ook dat het fijn zakendoen is met mij. Natuurlijk ben ik soms ook wel iets harder wanneer dat moet, maar ik zie mezelf als een authentiek persoon die heel toegankelijk is."

Toen je algemeen directeur werd zaten we middenin een economische crisis en vandaag de dag hebben we te maken met de coronacrisis. Lig je daar wel eens wakker van?

"Natuurlijk hebben we destijds wel eens zwarte sneeuw gezien, maar als je blijft geloven in wat je doet dan komt het vanzelf goed. En ook nu met de huidige crisis, daar kan ik wel wakker van liggen, ja. Dan vraag ik me toch af welk effect dit gaat hebben op het bedrijf."

Je hebt je onlangs flink uitgesproken toen er berichten in de media kwamen dat het slecht zou gaan met de bouw en dat er 30.000 banen op de tocht zouden staan. Jouw LinkedIn-post haalde honderdduizenden views. Waarom vond je het belangrijk om van jezelf te laten horen?

"Ik was toevallig die dag bij een project van ons in Zevenbergen gaan kijken en ik liep daar rond met een trots gevoel, omdat het project goed loopt. Ik had zoiets van 'fuck de corona, kijk wat we hier aan het doen zijn'. Maar, toen ik in de auto stapte, hoorde ik het bericht dat het slecht zou gaan met de bouw. Dat maakte me wel boos. Natuurlijk gaat de coronacrisis effect hebben op mensen, maar we moeten geen angst gaan zaaien. Niemand weet wat de toekomst gaat brengen. Als je nu gaat roepen dat het slecht gaat, dan wordt het wellicht een selffulfilling prophecy. Als je iets maar lang genoeg roept, dan gaan mensen het geloven. Ik ben jaren geleden begonnen met LinkedIn om daar ook te vertellen wat ik voel en hoe ik denk. Maar dat het bericht zoveel gelezen zou worden, had ik nooit verwacht."

Ik kan me voorstellen dat het zware tijden zijn, zijn er ook leuke momenten?

"Ik probeer altijd minstens één keer op de dag gelachen te hebben. Het is natuurlijk niet zo dat ik op de klok kijk en om vijf uur nog even snel een grapje maak, maar ik probeer het altijd luchtig te houden. Humor vind ik enorm belangrijk, maar ik kan ook een grappige woordspeling erg waarderen. Zo probeer ik er iedere dag iets van te maken en ik probeer ook van kleine successen te genieten. Zelfs als een project bijvoorbeeld financieel helemaal verkeerd begroot is, kan ik daar nog het positieve van inzien. Bijvoorbeeld als we de min toch kunnen omdraaien in een iets kleinere min. Of als we het project toch wel op tijd kunnen opleveren of als de opdrachtgever blij is met het eindresultaat. En natuurlijk als we een nieuwe opdracht krijgen, daar kan ik ook enorm blij van worden."

Met wie zou je eigenlijk zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?

"Daar heb ik gisteravond samen met mijn vrouw over nagedacht en dat zou toch Mark Rutte zijn. Ik heb die man voor het eerst live ontmoet tijdens de eerste paal voor Breda Airport en ik heb enorme bewondering voor hem. Hoe hij zich staande houdt tijdens de hele coronacrisis... Ik lig zelf wel eens een nacht wakker, maar hij moet hele dagen wakker liggen. Daarnaast vind ik het gewoon een hele authentieke man. Ik heb niet het gevoel dat hij ooit een spel speelt. What you see, is what you get. Zo probeer ik zelf ook te zijn."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief