Deel van het kader van Scouting FN.
Deel van het kader van Scouting FN. Foto: Scouting FN

Scouting Fridtjof Nansen gaat op zomerkamp

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Ook deze zomer kunnen de leden van Scouting Fridtjof Nansen avonturen beleven en hun grenzen verleggen tijdens één van de zomerkampen die georganiseerd worden.

Scouting Nederland heeft samen met diverse zomerkamporganisaties een gezamenlijk protocol opgesteld, dat positief is ontvangen bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en het OMT en dat nu bij het ministerie van VWS ligt. Met verantwoorde maatregelen kunnen de zomerkampen met en zonder overnachtingen veilig georganiseerd worden. Zo wordt ook dit jaar voor al die kinderen en jongeren en hun (vrijwillige) begeleiders het zomerkamp het hoogtepunt van hun jaar.

Protocol zomerkampen

Scouting Nederland is met verschillende zomerkamporganisaties samen opgetrokken om tot een protocol te komen waarmee het veilig is om op kamp te gaan én om het protocol voor te leggen aan de overheid en de experts. Het belang van kinderen en jongeren staat in het protocol voor de zomerkampen in 2020 voorop. De afgelopen maanden waren door de coronacrisis voor elk kind en iedere jongere intens. De komende zomer is het daarom belangrijker dan ooit om – even los van het gezin - met leeftijdsgenoten actief te zijn en avonturen te beleven. Natuurlijk betekent op kamp gaan volgens een protocol dat er beperkingen zijn. Deze zomer wordt anders dan iedereen gewend is.

Kampbubbels

Er zijn twee versies van het protocol: de eerste is voor kinderen tot en met 12 jaar, die onderling geen afstand van elkaar hoeven te houden. De tweede is voor kinderen van 13 tot 18 jaar, die binnen onderling wel 1,5 meter afstand moeten houden. De zomerkampen worden georganiseerd in kampbubbels. Binnen een kampbubbel kan iedereen – kinderen, jongeren en begeleiding - samen spelen, sporten, eten en slapen, waarbij het contact met de buitenwereld minimaal is. Ruimtes waarin geslapen worden moeten veel geventileerd worden en er zijn speciale regels voor gebruik van het sanitair. Met deze regels ziet Scouting Fridtjof Nansen kansen om toch een geweldige zomer voor haar jeugdleden neer te zetten: de kampen gaan door!

In verband met het 75-jarig bestaan van de groep gaan ze op een groot gezamenlijk groepskamp naar de Hoge Rielen in België.

Persoonlijke ontwikkeling

Samen met leeftijdsgenoten een paar nachten of een week weg van huis, uitgedaagd worden om grenzen te verleggen en talenten te ontdekken. Tijdens kampen zijn kinderen niet alleen fysiek actief, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen overwinnen en samenwerken met kinderen van verschillende achtergronden. Het is vaak een boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ontwikkeling. Voor kinderen uit kwetsbare groepen, zoals kinderen uit een onveilige sociale- of ongunstige economische thuissituatie of kinderen met een beperking, is dit extra van belang. Kampen bieden essentiële ervaringen aan pubers die in deze leeftijdsfase ruimte moeten krijgen om te experimenteren en nieuwe competenties te ontwikkelen binnen een veilige pedagogische omgeving. Samenleven tijdens een kamp is van belang voor de sociaal emotionele vorming en draagt bij aan de positieve gezondheid.

Het volledige protocol voor de zomerkampen is te lezen op www.wegaanopzomerkamp.nl

Wilt u op de hoogte blijven van Scouting Fridtjof Nansen kijk dan snel op hun website: www.scoutingfn.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief