Imker Theo Hermans leidt met zachte hand de bijen naar de reiskorf.
Imker Theo Hermans leidt met zachte hand de bijen naar de reiskorf. Foto: Cees Oostvogels

Bijenvolk verhuist naar nieuw onderkomen

Algemeen

ROOSENDAAL - Een bijenpopulatie van ruim 20.000 bijen en enkele honderden darren onder aanvoering van hun Koningin, nestelden zich afgelopen weekend onder een boom aan de rand van een speeltuintje aan de Leede in Roosendaal. Hoewel in deze tijd van het jaar er niet direct sprake is van overlast, maar juist wel van een onveilige nieuwe vestigingsplaats, wordt de expertise van Theo Hermans, imker en bijenhouder uit Roosendaal, ingeroepen.

Zijn eerste taak is de kolonie aan een inspectie onderwerpen.
Is er een Koningin en zo ja wat is de omvang van het zich afgesplitste bijenvolk. Het gaat hier om de bruine Europese honingbij blijkt snel. Verder observeert Hermans van dichtbij en heel nauwkeurig het gedrag van de zwerm en de mate van hoe werkbijen zich voor vertrek nog hebben volgezogen met honing.
Hij stelt vast dat het om een levensvatbare bijenpopulatie gaat van een voldoende grootte. Teneinde een succesvolle en veilige verhuizing van de zwerm te kunnen organiseren, wapent de imker zich in beschermende kleding, handschoenen en een imkerkap.
Een viertal nieuwsgierig geworden buurtbewoners volgen de werkzaamheden op de voet.

Reiskorf
Hermans vertelt ondertussen enthousiast over bijen en bijenvolkeren, honing- en wasproductie en hun voortplanting. Ook verhaalt hij over zijn eigen bijenvolkeren aan de Boeiinksestraat. Ondertussen plaatst hij de reiskorf, een compacte, houten kist met raten en vliegopeningen. Kunst is om de Koningin binnen te lokken, waarna al haar onderdanen probleemloos zullen volgen. Haast onmiddellijk na plaatsing van de korf, heel dicht tegen de zwerm aan, kruipen de eerste werkbijen de korf in. Imker Theo schouwt nauwkeurig de gedragingen en grijpt met zachte hand in, zodra hij vermoedt waar de grote bazin zich bevindt.

Kennis
Dat dit behoorlijk kennis van zaken verlangt en ruime ervaring staat dan ook buiten discussie.
Met beide handen goed verpakt in beschermende handschoenen en mouwgaten die volledig afgesloten zijn, worden de bijen beetje bij beetje onder enige dwang naar de vlieggaten geleid. Zodra de overgrote meerderheid zich in de bijenkorf bevindt, wordt de grootste korftoegang gesloten. Hiermee wordt voorkomen dat de Koningin zich mogelijk bedenkt en de kast zal verlaten met gevolg dat het gehele volk haar dan zal volgen en de zwerm zich elders zal nestelen, doceert Hermans de toehoorders. De kleine vlieggaten waar alleen de werkbijen en darren door naar binnen kunnen, blijven open. Als naar schatting er zich nog enkele honderden bijen op en rond de kast bevinden, wordt de kist verzegeld.

Liefde voor het vak
Hermans is geduldig en vertelt ondertussen met liefde over zijn vak. Hij geeft alle bijen de kans om mee te verhuizen. De korf nu meenemen betekent onherroepelijk het einde van het toch al korte bijenleven van de achterblijvers. En dat wil Theo zo goed als mogelijk voorkomen. Over enkele uren, wanneer hij opnieuw de situatie beoordeeld heeft, verhuist het bijenvolk daadwerkelijk mee naar de westkant van Roosendaal om daar nuttig bestuivingswerk te doen en om verder uit te groeien tot instandhouding van de bijenstand. En dis hard nodig, onderstreept Hermans.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief