Afbeelding
Foto: Openbaar Ministerie

Tandartsstoel met riemen aan armleuningen gevonden in martelkamer Wouwse Plantage

Door: Peter Houtepen Algemeen

WOUWSE PLANTAGE - De raadkamer van de rechtbank heeft de gevangenhouding van de zes mannen die op 22 juni werden aangehouden op verdenking van het voorbereiden van ontvoeringen en gijzelingen in het criminele milieu met 90 dagen verlengd.

In een loods in Wouwse Plantage trof de politie bij een inval zeven zeecontainers aan, waarvan er zes waren ingericht als gevangeniscel. Een zevende zeecontainer noemden de verdachten de behandelkamer, bedoeld en in gereedheid gebracht om mensen te martelen. 

Onderschept

Het onderzoek startte in april naar aanleiding van de verdenking dat een 40-jarige man uit Den Haag betrokken was bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. Hij leidde een bestaan onder de radar, maar financieel onderzoek bracht aan het licht dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage in gebruik had. Juist toen de politie haar aandacht op die loods richtte, kreeg zij van een ander rechercheteam inzage in belangrijke chatberichten die de verdachte met een cryptotelefoon verzond en ontving. Die berichten verstuurd via EncroChat werden live onderschept in het onderzoek Lemont, dat vorige week openbaar is gemaakt.

Precisie

In die berichten werden foto’s verstuurd van een loods en een zeecontainer waarin een tandartsstoel stond, met riemen aan de armleuningen en de voetensteun. Er werd gesproken over ontvoeren en martelen. De aanstaande ontvoeringen leken met grote precisie te worden voorbereid. Zo werden er wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelvrije vesten geregeld.

Observatie

De recherche nam de loods onmiddellijk onder observatie. Vanaf medio april zagen rechercheurs enkele mannen bijna dagelijks aan de zeecontainers klussen. Een van hen, een 44-jarige man uit Nieuwegein, had ook ontmoetingen met de hoofdverdachte uit Den Haag, en diens 43-jarige handlanger uit Rotterdam. De combinatie van onderschepte EncroChat-berichten met observaties van de ontmoetingen van de verdachten leidde tot hun identificatie.

Uitvalsbasis

Uit de berichten bleek dat de groep een tweede loods in gebruik had. Die leek dienst te moeten gaan doen als uitvalsbasis van het criminele arrestatieteam inclusief snelle auto’s wapens en kogelwerende vesten. Uit observaties bleek dat die loods was gevestigd in Rotterdam, pal naast de A16. Verschillende verdachten die in de loods in Wouwse Plantage bezig waren, werden ook daar gezien.

Ondergedoken

Gedurende het onderzoek Lemont werden chatberichten live onderschept. Daaruit kon worden afgeleid wie de beoogde slachtoffers waren. Zij werden door de politie gewaarschuwd en doken elders onder. Daardoor, en dankzij permanent cameratoezicht van de recherche in en nabij de loods, konden voorbereide ontvoeringen, gijzelingen en andere ernstige geweldsmisdrijven worden voorkomen. Toen de cellen nagenoeg klaar leken werd besloten om in te grijpen. Op 22 juni werden op 13 locaties doorzoekingen gedaan en hield de politie de verdachten aan. Zij komen uit Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse, Utrecht, Nieuwegein en Lexmond.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was het beeld van de zeecontainers ijskoud en ronduit schokkend te noemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief