Afbeelding
Foto: René Bruijnincx

Noortje van Lith strijdt tegen onrecht op de arbeidsmarkt

Door: René Bruijnincx Algemeen

ROOSENDAAL – Wanneer je zo’n 5000 volgers op Twitter en meer dan 1000 op Facebook hebt, dan heb je echt iets te vertellen dat mensen op een of andere manier boeit. Dat is ook het plaatje dat Noortje van Lith van zichzelf laat zien. Haar gedrevenheid heeft haar landelijke bekendheid gegeven en ondanks de beperking die ze heeft, staat ze haar mannetje. Diezelfde gedrevenheid zorgt ervoor dat ze niet van ophouden weet. Ze kiest nooit de weg van de minste weerstand, maar voert actie voor mensen met een (arbeids)beperking.

“In 2018 verscheen in de Volkskrant een artikel, waarbij de teneur was dat mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon zouden gaan verdienen. Ik heb me daar niet alleen druk om gemaakt omdat het onrechtvaardig was, maar ik heb ook geprobeerd om het meer bekendheid te geven door de politiek te mobiliseren”.

Opvallendste ‘wapenfeit’ daarbij was haar brief aan Premier Rutten, waarin ze die problematiek aan de kaak stelde. “Hij heeft daar schriftelijk op gereageerd. Bij een aantal oppositiepartijen maakte het wel het een en ander los, zodat Noortjes naam regelmatig bij de debatten omtrent de problematiek werd genoemd.

Vasthoudendheid

Doordat ze zo vasthoudend is, maakte ze met haar actievoeren bij een aantal mensen behoorlijk wat indruk. “Jasper van Dijk van de SP is op die manier mijn sparringpartner geworden. Hij voelde aan wat mij dwarszat en vond het inderdaad een onrechtvaardige manier van belonen”. Doordat Noortje en Jasper regelmatig contact met elkaar hadden, kon zij het vuur enigszins warm houden. “Maar ik heb altijd aangegeven dat ik die actie niet voor mezelf voer maar voor de mensen die het echt betrof. En mijn frustratie maakte uiteindelijk plaats voor het idee dat dit soort processen een lange adem vraagt voordat er iets verandert”.

Onafhankelijk

Noortje van Lith, die haar studie, sociaal zekerheidsrecht, heeft afgesloten en nu is begonnen aan bestuursrecht, benadrukt dat zij altijd in een onafhankelijke positie actief wil zijn. “Wanneer je je aansluit bij een vakvereniging, politieke partij of idealistische groep, dan behoor je de principes van die groepering te respecteren. Dat zorgt vaak voor een manier van ‘aan- en inpassen’, die me niet echt ligt. Ik wil onafhankelijk de dingen benoemen die er echt toe doen”, vat ze haar gedrevenheid samen.

Toekomst

“In november 2019 had ik een gesprek met staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daar zijn toen best wat beloftes gedaan, maar die worden lang niet altijd nagekomen”. En Noortje zou Noortje niet zijn als ze het daarbij zou laten. “In juni heb ik nog een gesprek met haar gehad, maar ik zal de problematiek moeten blijven aankaarten om het op de politieke agenda te houden”.

Noortje geeft in ieder geval haar strijd, mede namens heel veel anderen, niet op. “Als je gefrustreerd wordt en je laat je daar door leiden, dan zet je er op een gegeven moment een punt achter. Dat is niet mijn manier van werken. Alleen door volharding en motivatie kan een besluit uiteindelijk veranderen. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij”, besluit de uiterst gedreven actievoerster. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief