Egel wordt gechipt.
Egel wordt gechipt. Foto: Gezelschapsdierenkliniek Roosendaal

Egels gechipt uit woonwijk Tolberg te Roosendaal

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Enkele maanden geleden werd Stichting Egelopvang Roosendaal E.O ( de enige gespecialiseerde opvang in heel Brabant & Zeeland) opgeschrikt doordat er meerdere egels binnen gebracht werden met een onbekende ziekte, ze hadden wonden en abcessen aan kop en poten. De ziekte zou vanuit België komen.

Op advies van de dierenarts zijn er enkele egels opgestuurd naar DWHC (Dutch Wildlife Health Centre) in Utrecht voor onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat enkele egels een combinatie van verschillende ziektes hadden. Het is inmiddels bekend dat deze onbekende ziekte besmettelijk is.
De egelopvang heeft inmiddels al 28 egels binnen gekregen waaronder 3 baby’s. Opmerkelijk is dat al deze egels uit de woonwijk Tolberg komen! We hebben helaas 14 egels moeten laten inslapen, deze waren er zo slecht aan toe, met de andere 14 gaat het goed.

DWHC
Het DWHC heeft de egelopvang gevraagd om mee te helpen om onderzoek te gaan doen naar de oorzaak v/d ziekte. Het is de bedoeling om de egels die hersteld zijn te gaan chippen en deze terug te plaatsen bij de mensen die ze gevonden hebben en die de egels bovendien ook bijvoeren. De herstelde egels krijgen ook een kleur in de stekels zodat de mensen kunnen zien of de egels bij hun blijven.
Het DWHC in Utrecht wist de egelopvang Roosendaal nog het volgende te melden: Het is nog onbekend welke bacterie het is; Hoe ze aan de bacterie komen is ook nog onbekend; De bacterie uit België is niet dezelfde als van Nederland.
Het DWHC neemt waarschijnlijk contact op met de Gemeente Roosendaal en de bewoners van de woonwijk Tolberg, omdat er tot nu toe alleen daar vandaan egels binnen komen met deze ziekte.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief