Kunstmatige intelligentie bereikt ook het Bravis ziekenhuis
Elmer Naaktgeboren, radioloog in het Bravis ziekenhuis en initiatiefnemer van dit project.
Elmer Naaktgeboren, radioloog in het Bravis ziekenhuis en initiatiefnemer van dit project. (Foto: Sophie van de Laar)

Kunstmatige intelligentie bereikt ook het Bravis ziekenhuis

ROOSENDAAL - In het Bravis ziekenhuis worden de eerste stappen gezet met kunstmatige intelligentie. Het ziekenhuis test momenteel slimme software van Aidoc dat afwijkingen als hersenbloedingen, fracturen en longembolie herkent en markeert. De software helpt artsen om de kleinste afwijkingen op te sporen. De uiteindelijke diagnose wordt nog altijd door de arts bepaald.


Elmer Naaktgeboren is radioloog in het Bravis ziekenhuis en initiatiefnemer van dit project. “Twee jaar geleden kwam ik dit tegen op een congres en ik vond het meteen een mooie aanvulling op ons werk. Als mens ben je soms door emoties of vermoeidheid minder scherp, maar een computer presteert altijd hetzelfde: of het nu drie uur ’s nachts is of twee uur ’s middags.”

Vertrouwen 
Als het over de toekomst en kunstmatige intelligentie gaat, dan hebben veel mensen daar vaak een futuristisch beeld bij. Elmer: “Het mooie van deze software is dat deze heel praktisch en meteen te gebruiken is. We zetten hiermee mooie stappen op het gebied van innovatie en het helpt ons om ervaring op te doen met en vertrouwen te krijgen in kunstmatige intelligentie. Dat vertrouwen is een belangrijke basis als we dit in de toekomst willen door ontwikkelen: we moeten leren vertrouwen op de machines.”

Het schrikbeeld van slimme computers die de wereld overnemen heeft Elmer niet. “Misschien dat technisch veel mogelijk is, maar ethisch moeten we daar keuzes in maken. De software die we nu gaan testen, helpt artsen om de kleinste afwijkingen op te sporen, maar de diagnose en vervolgstappen worden nog altijd door de arts zelf bepaald.” Ook in de toekomst ziet Elmer dit niet veranderen. Elmer: “ik verwacht dat een groot aantal onderzoeken straks niet meer door onszelf worden gedaan, maar dat slimme software dit overneemt. Als arts krijg je dan veel meer een consulterende functie bij afwijkende en bijzondere uitslagen.”

Het Bravis ziekenhuis is het eerste algemene ziekenhuis in Nederland dat de slimme software van Aidoc test en (bij positieve testresultaten) zal aankopen.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Leerlingen Radiotherapeutisch laborant (m/v)

Breda

Systeembeheerder

Baarle-Nassau

Verkopers en Monteurs

West-Brabant en Zeeland

Bezorger altena Nieuws

Hank, Nieuwendijk, Werkendam

Medewerker

Zevenbergen