Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kaasmakerij 't Wezeltje is een feit

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De 27-jarige Tom van Wezel uit Roosendaal runt samen met zijn ouders een melkveebedrijf op de grens tussen Roosendaal en Rucphen, maar daar is sinds kort een kleine onderneming aan toegevoegd. "Vanuit mijn hobby kaasmaken ben ik naast het melkveebedrijf een kleinschalige kaasmakerij begonnen voor de verkoop van echte Brabantse kaas voor de lokale markt", vertelt Tom van Wezel trots.

De hobby van Tom begon zo'n zes jaar geleden. "Toen begon het eigenlijk al te kriebelen om kaas te maken", vertelt hij. "Mijn moeder had nog een klein stenen vaatje en een boek uit 1980 over hoe je kaas moet maken." In de keuken met een emmertje maakte Tom destijds zijn eerste kaas. "Maar die was natuurlijk niet meteen perfect, dus toen ben ik wat meer gaan experimenteren."

Experimenteren

"Ik begon met 5 liter en dat werd al snel tien liter, daar kan je twee kaasjes van maken." Niet veel later werd de 'productie' opgeschroefd naar 60 liter. "En toen ben ik gaan experimenteren met vormpjes en smaakjes." Alles werd met de hand gedaan. "Maar uiteindelijk hadden we zoveel kaas dat we het niet meer allemaal zelf op konden eten", lacht hij. "Toen zijn we het ook gaan uitdelen aan familieleden, buren en kennissen."

ColSensation

De kleine kaasmakerij nam pas echt een vlucht toen broer Luuk meedeed aan de ColSensation. "Hij vroeg of ik wat kaasjes wilde maken, die hij dan kon verkopen voor sponsoring. Ik kon destijds 5 kaasjes per keer maken en een kaas maken duurt ongeveer één maand, maar binnen een week had hij al honderd kaasjes verkocht. Toen moesten we even doorpakken." Van 60 liter ging Tom naar 140 liter. "Maar, de kaasjes vielen zo in de smaak dat mensen terugkwamen om nieuwe te bestellen."

Professioneel

Dat was het moment dat Tom besloot om het professioneler op te pakken. "Je mag natuurlijk niet zomaar voedsel verkopen, dat moet wel officieel gekeurd zijn." Er werden speciale ruimtes ingericht in de garage en de schuur voor het maken van de kazen én om de kazen te laten rijpen." Begin augustus was alles klaar en begon Tom van Wezel officieel met de verkoop vanuit Kaasmakerij 't Wezeltje. In de voortuin staat nu een grote automaat waar bezoekers hun kaasjes kunnen kopen. "We zijn begin augustus geopend. Ik had de automaat vol gelegd en ik dacht: 'Als ik dat aan de eind van de week verkocht heb, dan zou het mooi zijn'. Maar, na één dag was alles verkocht. In dat eerste weekend heb ik misschien wel 50 kilo verkocht."

Allerlei smaken

Na die eerste dag is Tom meteen weer aan de slag gegaan met het maken van nieuwe kazen. "Ik begin meestal op zondag om 06.00 uur met het melken van de koeien en om 19.00 uur is alles weer helemaal schoon, dan heb ik 50 kilogram kaas." Tom maakt inmiddels kazen met allerlei smaakjes, zoals sambal, pesto, komijn en bieslook. "Maar ik maak ook jonge kaas, een witte saladekaas én kaas met fenegriek." Wil je zelf eens proeven? Rijd dan eens langs de kaasmakerij aan de Langendijksestraat 27.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief