Inlaat bij Nieuwe Roosendaalse Vliet gesloten door grote hoeveelheid blauwalgen
Foto: Waterschap Brabantse Delta

Inlaat bij Nieuwe Roosendaalse Vliet gesloten door grote hoeveelheid blauwalgen

ROOSENDAAL - Waterschap Brabantse Delta sluit inlaat de Ever bij de Nieuwe Roosendaalse Vliet vanwege de grote hoeveelheid blauwalgen. Dit besluit is genomen om de verspreiding van blauwalgen te voorkomen. Tegelijkertijd stelt het waterschap een onttrekkingsverbod in voor het gebied Wildenhoek in Kruisland. 


Normaal gesproken loopt het water vanuit de Nieuwe Roosendaalse Vliet naar de polders in gebied Wildenhoek. De kwaliteit van het water in de Nieuwe Roosendaalse Vliet is nu flink achteruit gegaan door de groei van blauwalgen. Om te voorkomen dat blauwalgen ook in de polder terechtkomen, sluit het waterschap de inlaat. Blauwalgen zijn namelijk slecht voor de waterkwaliteit en vormen een bedreiging voor de volksgezondheid. Hoe lang de sluiting van de inlaat duurt is onbekend. Dat hangt af van de ontwikkeling van de hoeveelheid blauwalg. 

Schade

Tegelijkertijd met het sluiten van de inlaat, stelt het waterschap een onttrekkingsverbod in voor het gebied Wildenhoek om het water zoveel mogelijk op peil te houden. Dat is nodig omdat door een lage waterstand schade aan oevers en kaden kan optreden en de kans op sterfte van dieren en planten in het water stijgt. Er is in dit poldergebied geen andere mogelijkheid om water aan te voeren en de watergangen op peil te houden. 

Bacterie

Blauwalg is in kleine hoeveelheden altijd aanwezig in oppervlaktewater, maar door het warme weer is de hoeveelheid blauwalg sterk toegenomen. Blauwalg is schadelijk voor de natuur en de waterkwaliteit. De bacterie haalt namelijk zuurstof uit het water. Hoe meer blauwalg, hoe minder zuurstof er over blijft voor vissen en planten.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>