Open Monumentendag krijgt andere invulling: veel monumenten blijven dicht
Foto: Remko Vermunt

Open Monumentendag krijgt andere invulling: veel monumenten blijven dicht

ROOSENDAAL - "Het is heel simpel. Vanwege het coronavirus kunnen er maar weinig monumenten veilig open. Daarom blijven de meeste (particulieren) monumenten dicht." Aan het woord is Marcel Deelen namens de Stichting Open Monumentendag Roosendaal.


Toch wil dat niet zeggen dat er dit jaar niets te doen is rondom de Open Monumentendagen. Sterker nog, de monumenten in de gemeente Roosendaal worden zelfs meer belicht dan voorgaande jaren. "Normaal focussen we ons vooral op de gebruikelijke monumenten, maar dit jaar besteden we ook aandacht aan andere monumenten." De stichting heeft speciaal voor dit jaar een speciale Open Monumentenroute uitgezet.

"Deze route is wel acht keer zo groot en brengt de bezoekers langs tal van monumenten in het centrum van Roosendaal. Er zijn monumenten die sowieso nooit open zijn voor bezichtigingen en waar je normaal gewoon voorbijloopt. Normaal laten we die achterwegen, maar dit jaar hebben we die wél meegenomen in het boekje, omdat er vaak een prachtig verhaal achter schuilgaat." Denk bijvoorbeeld aan de oude openbare lagere school en ULO aan de Nieuwstraat of de vier symmetrische panden aan de Hulsdonksestraat. "De Wennekerfabriek waar Jenever gestookt werd en waar vroeger sigaren werden gemaakt staat er dit jaar ook voor het eerst in."

Het boekje is verkrijgbaar bij de bibliotheek, het stadskantoor en de VVV. "Zo kunnen de mensen tijdens het Open Monumentenweekend zelf, aan de hand van de route, een wandeling maken door de binnenstad. Bij ieder monument staat ook een beschrijving." In het boekje staan ook de overige activiteiten. Zo kan je ook op eigen gelegenheid de Struikelstenenroute lopen, er zijn fietsroutes, een Hurksroute én de Bernardusroute.

n

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>