Vic Wendel geeft rondleiding langs de 'nieuwe' monumenten
Foto: Remko Vermunt

Vic Wendel geeft rondleiding langs de 'nieuwe' monumenten

ROOSENDAAL - De Watertoren, het oude Raadhuis of het Tongerlomuseum. Het zijn de 'geijkte' monumenten van Roosendaal. Dat er ook 'Nieuwe monumenten' zijn bewijst Vic Wendel tijdens Open Monumentendag tijdens zijn wandelingen door de wijk Kalsdonk.


"De wijk Kalsdonk is de eerste wijk die gebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog", vertelt Vic Wendel enthousiast. "Er was een flink tekort aan woningen ontstaan door de oorlog, maar door de komst van verschillende bedrijven was de vraag naar woningen nog groter."

Uiteindelijk is de wijk opgebouwd vanaf 1947 tot begin jaren '50. "En het bijzondere is dat er eigenlijk geen plan was, dat kon ook niet omdat er zo snel gebouwd moest worden." Er werd één coördinerende architect aangesteld en die ging aan de slag met verschillende andere architecten. "Daardoor is de wijk Kalsdonk een staalkaart geworden van wat er in die tijd allemaal architectonisch mogelijk was. Er is een enorme afwisseling te zien."

Reden genoeg dus om dit als 'nieuwe' monumenten te beschouwen. Zelf noemt Vic Wendel de Heilig Hartkerk en het pleintje in de Marconistraat als hoogtepunten in de wijk. "In de volksmond ook wel het Marconiplein genoemd. Deze huisjes hebben een monumentale status, maar eigenlijk moet de hele straat als monument worden gezien. Er hoeft niet per se een monumentaal schildje op te zitten om monumentaal te zijn."

Meelopen

Zelf ervaren hoe mooi de wijk Kalsdonk is? Op zaterdag 12 september om 10.30 en 14.30 uur vertrekken de wandelingen vanuit de Heilig Hartkerk.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>