Afbeelding
Foto ter illustratie

Wethouder Raaijmakers: 'We moeten wennen aan meer onkruid'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - "Tot het moment dat er een techniek is gevonden waardoor de wortel kan worden geraakt, zullen we er aan moeten wennen dat er meer onkruid is dan in het verleden." Dat reageert wethouder Inge Raaijmakers op vragen van de VLP-fractie.

Raadslid Eric de Regt stuurde onlangs een aantal foto's naar de wethouder met daarop plekken die vol stonden met onkruid. Hij wilde weten of die voldoen aan het vastgestelde beleid én of er geen hogere standaard nageleefd kan worden. "Aan de hand van uw plaatjes is dit niet te beoordelen. Dit komt doordat er veel close-upfoto’s zijn gemaakt." De afspraken die de gemeente heeft gemaakt hebben betrekking op gebieden van 100 m2.  

Maar, de wethouder geeft toe dat er inderdaad meer onkruid is dan in het verleden. "Een aantal jaar geleden werd het onkruid nog preventief bestreden met gif. Dit is tegenwoordig verboden. De aannemer kan hierdoor niet meer preventief bestrijden. Met veel regen en warme temperatuur groeit het onkruid hard. Het komt inderdaad voor, zie ook uw plaatjes, dat er veel onkruid aanwezig is. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen in plaats van afnemen", stelt de wethouder. 

Gemeentes mogen onkruid nu alleen bestrijden door borstelen, heet water of branden, maar met deze technieken krijg je de wortel niet kapot. "We blijven zoeken naar nieuwe oplossingen om onkruid te bestrijden. Zo zal er een proef worden opgestart om onkruid op verhardingen elektronisch te bestrijden. Door stroomstoten wordt de wortel wel geraakt. Echter staat deze techniek nog in de kinderschoenen."

De gemeente hanteert nu een beeldkwaliteitsniveau C en als het gaat om onkruidbestrijding op verhardingen onderhoudt de gemeente deze op beeldkwaliteitsniveau B. "Om de gemeente Roosendaal op A niveau te onderhouden, dient er vaker onkruid te worden bestreden in de buitenruimte. De inzet zal hiervoor moeten worden verdubbeld", stelt de wethouder. De totaalkosten zal dan voor de gehele gemeente op zo’n 800.000 euro worden geschat. Om alleen de kerkdorpen naar A beeldkwaliteit te brengen en de stad Roosendaal niet, worden de kosten geraamd op 560.000 euro. "Door het niveau te verhogen naar niveau A verdwijnt het onkruid in de zomer ook niet. Simpelweg omdat de combinatie van het veranderende klimaat en het niet mogen bestrijden met gif leidt tot het veel sneller groeien van onkruid."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief