Zeldzaam inkijkje bij Korps Commandotroepen: documentaire Wilskracht
Foto:

Zeldzaam inkijkje bij Korps Commandotroepen: documentaire Wilskracht

ROOSENDAAL - Wiggert Meerman sprak in 2016 voor zijn podcast 'Eindbazen' met Kolonel Jan Swillens van de Korps Commandotroepen uit Roosendaal. Daarbij kreeg hij de uitnodiging om een keer mee te doen aan de (geheime) kennismakingsdagen. Uiteindelijk heeft het, vanwege persoonlijke omstandigheden, een aantal jaar geduurd voordat Wiggert inging op die uitnodiging, maar in januari van dit jaar was het zover. Hij maakte er een documentaire over die vanaf nu online staat: Wilskracht.


De kennismakingsdagen van het Korps Commandotroepen, de Nederlandse Special Forces, zijn de eerste selectie in het opleidingstraject van een commando. Iedere burger en militair moet hieraan deelnemen om deel te mogen nemen aan de elementaire commando opleiding en nooit eerder in de geschiedenis van het KCT werd iemand gevolgd tijdens deze selectie. Dat is ook niet gek, want de inhoud van die kennismakingsdagen is geheim. Wiggert kreeg de mogelijkheid om deel te nemen én er een documentaire over te maken, maar ook hij mocht niet alle onderdelen filmen. Toch geeft de documentaire een uniek inkijkje in de wereld van de KCT.

In de documentaire 'Wilskracht' zie je wat er voor nodig is om je voor te bereiden, maar vooral ook waar je aan bloot gesteld wordt gedurende de selectie. "Een ding wat zeker naar boven drijft tijdens deze dagen van onzekerheid, slaapdeprivatie, zware fysieke omstandigheden en mentale druk, is hoe graag dat je het wil", stelt Wiggert. Dat verklaart ook meteen de titel van de documentaire.

De documentaire duurt ruim een uur en laat beelden zien van onder andere de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal, het trainingsgebied en het tentenkamp op de Rucphense Heide en een sportschool in Breda die toekomstige commando's klaarstoomt voor de kennismakingsdagen.


DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>