'Het wordt een dag met een lach en een traan'
Foto:

'Het wordt een dag met een lach en een traan'

ROOSENDAAL - Dat ColSensation dit jaar niet door zou gaan, dat was al vroeg bekend. Al in mei vertelde de organisatie met pijn in het hart dat het evenement doorgeschoven wordt naar 17 september 2021. Maar, ColSensation zou ColSensation niet zijn, als ze er geen eigen draai aan zouden geven. Daarom wordt aanstaande vrijdag alsnog een dag lang aandacht besteed aan dit unieke evenement.


Op vrijdag 18 september zouden honderden deelnemers aan de voet staan van de Mont Ventoux om de berg al wandelend, hardlopend of fietsend te beklimmen. Die negende editie van ColSensation gaat dit jaar niet door. “We hebben de afgelopen tijd zeker niet stilgezeten”, stelt Teun Suijkerbuijk namens de organisatie. “Meteen toen bekend werd dat het definitief niet door kan gaan, zijn we gaan bedenken of we iets anders konden organiseren. Al bleek dat lastiger dan gedacht, want we hadden natuurlijk in mei nog geen idee hoe september eruit zou komen te zien met alle coronamaatregelen.”

Toch ging de organisatie aan de slag en al snel hadden ze een idee om de ‘Col-dag’ alsnog op een alternatieve manier in te vullen. “We halen de Col naar Roosendaal. We organiseren op een aantal plaatsen in Roosendaal activiteiten die gelinkt zijn aan bijzondere momenten tijdens ColSensation en de posten op de berg.” Zo begint de organisatie al om 05.00 uur met een ontbijt bij De Kletskop. “De echte vroege vogels kunnen ons via Facebook volgen voor de opstart van de dag.”

Om 06.30 uur staat de eerste activiteit op de planning bij Visdonk. “De eerste kilometers zijn vals plat. Gezellig kletsend met de mensen om je heen fiets of loop je richting de Mont Ventoux. Na zo’n 5 kilometer draai je met een scherpe bocht omhoog…het bos in. Hier merk je wat het betekent om te fietsen of lopen op een berg met een flink stijgingspercentage”, legt Teun Suijkerbuijk uit. De eerste activiteit is daarom een powerwalk door het bos onder begeleiding van Kroevensport. “Een rustig begin van de dag. Bijvoorbeeld voor mensen die daarna gewoon naar hun werk moeten.”

De tweede activiteit staat gepland om 09.30 uur bij de Nelson Mandelaweg en ook deze activiteit matcht met een situatie op de berg. “In het bos zit een steile haarspeldbocht. Hier staan vrijwilligers strategisch opgesteld om de deelnemers te waarschuwen voor verkeer.” Deze steile klim wordt in Roosendaal nagebootst bij het viaduct van de Nelson Mandelaweg. “Deelnemers gaan hier in estafettevorm lopend of fietsend de heuvel op, maar ze krijgen wel extra balast mee. Er zit namelijk bij iedereen wel iemand op de bagagedrager voor wie je dit doet. Het is dus een sportieve activiteit met een knipoog.”

Uiteindelijk volgen er nog drie activiteiten, waaronder een lunch, een moment in de Tongerlotuin én een afsluitende borrel. “De activiteit in de Tongerlotuin sluit aan bij post 4. Dit is vaak een zwaar stuk voor de deelnemers, zowel fysiek als mentaal. Daarom staan we in de tuin stil bij de mensen voor wie we dit doen. We geven de emotie hier meer de ruimte, want dat hoort ook bij ColSensation.” Uiteindelijk wordt afgesloten met een borrel bij Boer, winkel op ‘t land. “Het wordt een dag met heel veel lachen, een traantje én gezelligheid. Maar, wel met in acht neming van de coronamaatregelen. Daar zijn we heel streng op. Daarom kunnen er aan alle activiteiten ook maar een beperkt aantal mensen deelnemen.” Sommige deelnemers doen de hele dag mee, anderen hebben gewoon één of twee activiteiten uitgekozen. “Al met al is er genoeg plek, dus iedereen kan toch een beetje de Col-ervaring opdoen.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>