Burgers op pad om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken © Nederland Schoon
Burgers op pad om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken © Nederland Schoon

Roosendalers zetten zich in voor een zwerfafvalvrije omgeving

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Honderden Roosendalers gaan zaterdag 19 september met de prikstok op pad om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken. Dit doen zij tijdens World Cleanup Day: ’s werelds grootste opschoonactie van het jaar. Burgers, bedrijven en gemeenten van over de hele wereld steken gezamenlijk de handen uit de mouwen om de omgeving op te ruimen. Gemeente Roosendaal pakt het grootst aan en mobiliseert in samenwerking met 19 scholen zo’n 1.900 leerlingen en 200 vrijwilligers om de omgeving zwerfafvalvrij te maken. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon.

In heel Noord-Brabant worden tijdens World Cleanup Day straten, speelpleinen en stadsparken opgeschoond. Gemeente Roosendaal doet daar nog een stap bovenop en organiseert een eigen grootse opschoonactie onder de naam 'Keep it Cleanday Roosendaal’. Op vrijdag 18 september staan zo’n 1900 leerlingen van negentien scholen paraat om de handen uit de mouwen te steken en de omgeving zwerfafvalvrij te maken. Om de leerlingen bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval hebben zij de afgelopen weken workshops gekregen over het wereldwijde plasticsoep-probleem.

Bij het startsein van Keep it Cleanday Roosendaal reikt wethouder Klaar Koenraad op donderdag 18 september aan veertien scholen het keurmerk ‘Schone School Roosendaal’ uit. Op zaterdag 19 september gaan nog eens 200 vrijwilligers de straat op van onder meer verenigingen zoals de scouting en buurtpreventie. Daarnaast sponsoren Jumbo en Cloetta wat te drinken met een lekkernij. De organisatie spreekt nu al van een groot succes.

Coronamaatregelen: kleine groepen en 1,5 meter

Op basis van de RIVM-richtlijnen zijn preventiemaatregelen geformuleerd om de opruimacties coronaproof en verantwoord uit te voeren. Daardoor blijft de kans op besmetting minimaal. Zo verzoeken Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon deelnemers om alleen in kleine groepen deel te nemen en de anderhalve meter afstand te allen tijde in acht te houden.

Gebruik de Litterati-app

Tijdens World Cleanup Day kan iedereen gebruik maken van de Litterati-app. Hiermee kunnen deelnemers het gevonden en opgeruimde afval vastleggen op hun telefoon. Zo worden waardevolle data verzameld, zoals het soort afval, de locatie en de herkomst ervan, wat uiteindelijk gebruikt wordt voor onderzoek, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt. Elke gebruiker van de Litterati-app draagt dus bij aan een oplossing voor het zwerfafvalprobleem.

Krachten bundelen tegen zwerfafval

Vanwege de coronacrisis moest de 18e editie van de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon, die jaarlijks medio maart plaatsvindt, worden afgelast. Daarom besloten Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de krachten te bundelen en gezamenlijk de organisatie van World Cleanup Day op zich te nemen. Samen sporen zij niet alleen particulieren van jong tot oud aan om mee te doen, maar ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief