Afbeelding

Maand van de geschiedenis bij het Tongerlohuys

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Elk jaar vindt in oktober de Maand van de Geschiedenis plaats. In heel het land brengen culturele, literaire en media-organisaties geschiedenis onder de aandacht. Dit jaar is het thema ‘Oost-West’. Ook Erfgoedcentrum Tongerlohuys doet mee en start de activiteiten met een interessante lezing.

Op donderdagavond 1 oktober wordt de Maand van de Geschiedenis feestelijk geopend met een lezing van Paul Hulsenboom. Hij is promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en doet onderzoek naar Nederlandse denkbeelden over Polen en Poolse denkbeelden over Nederland in de zeventiende eeuw. Daarnaast vertaalt hij Poolse literatuur naar het Nederlands. In zijn lezing zal hij vertellen over de indrukken van Poolse reizigers in Brabant in de zeventiende eeuw.

De anderhalf uur durende lezing begint om 19.30 uur in de kleine zaal van Theater De Kring in Roosendaal en is zowel in het Pools als in het Nederlands te volgen. Een kaartje kost € 7,50, daar is een consumptie én vrijkaartje voor het museum bij inbegrepen. Het vrijkaartje kan de hele maand oktober gebruikt worden tijdens de openingstijden van het museum. Andere activiteiten in het kader van de maand van de geschiedenis zijn:

Fototentoonstelling ‘Thuis in Polen?’ (1 t/m 31 oktober)
Hoe ziet een Nederlands kind met Poolse afkomst het land van zijn familie? Is dat vakantie of is dat terugkeer naar het thuisland? Is dat herkenning of vervreemding? Of iets daar tussenin? De hele maand oktober delen deze kinderen hun perspectief via foto’s die ze zelf hebben gemaakt. De foto’s zijn te zien in het Tongerlohuys. Een blik op de indirecte gevolgen van arbeidsmigratie door de ogen van een kind. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met de Poolse school in Roosendaal.

Filmcollege (18 en 29 oktober)
In samenwerking met C-Cinema bioscopen worden twee Poolse films, met Nederlandse ondertiteling, vertoond in de nieuwe bioscoop in Roosendaal. De films worden ingeleid door studenten van de filmacademie in Brussel, in samenwerking met studenten van de filmacademie in Polen.  

Pop-up tentoonstelling Marianne van Oranje-Nassau (1 t/m 31 oktober)
De Nederlandse prinses Marianne van Oranje-Nassau (18101883) kan gezien worden als een zwart schaap in de Oranje-familie vanwege haar affaire met een lakei waar ze openlijk mee samenwoonde, waarna een scheiding volgde. In Polen is ze echter erg geliefd. Deze dochter van koning Willem I woonde een aantal jaren in Silezië (het huidige Kamieniec Zabkowicki in Polen) waar ze een groot paleis liet bouwen en aan liefdadigheid deed. In de corridor van het Tongerlohuys vertellen we haar levensverhaal in het Pools en het Nederlands.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief