Afbeelding

'De jury moest bij onze film een traantje laten'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De 23-jarige Davy van den Eijnden heeft onlangs vier prijzen in de wacht gesleept tijdens het 48 hours film project in Rotterdam. De korte film 'Meer dan mij' bezorgde de jury kippenvel en sommige juryleden moesten zelfs een traantje laten. Een prachtig resultaat voor de geboren en getogen Roosendaler, want de film wordt nu ook vertoond op het International Film Festival Rotterdam en op het Filmapalooza festival in Washington.

Davy van den Eijnden, Thijs van Meurs, Troy Gazan en Ian van den Burg deden eind augustus mee aan het 48 hours film project in Rotterdam. "Het is een competitie waar twintig teams aan meededen", legt Davy uit. "Verschillende filmmakers van verschillende niveau's gaan in 48 uur tijd een film maken."

Ingrediënten

Dat begint op vrijdagavond rond 19.00 uur. De teams krijgen dan allemaal hun genre te horen en een paar ingrediënten die ze moeten gebruiken in de film. "Bijvoorbeeld een rekwisiet dat je moet gebruiken in de film. Dat was dit jaar een videoband. En we kregen ook een karakter te horen dat je in de film moet verwerken en dat was Gerard of Gerda Breur, een elektricien." Vervolgens gaan de schrijvers van de verschillende teams aan de slag met het script en op zaterdag gaat de filmploeg alles filmen. "Vervolgens wordt op zondag alles bewerkt en rond 19.00 uur hoop je dan een mooie film in te kunnen leveren."

Passie voor film

Het team mag zo groot zijn als je zelf wil, maar Davy en zijn vrienden wilden het juist kleinschalig houden. "Daardoor waren we eigenlijk constant betrokken bij het project. We hebben samen het script geschreven en samen gezorgd voor een toffe film." De vier vrienden kennen elkaar van Breda University of Applied Sciences (het oude NHTV). "Ik ben dit jaar afgestudeerd en we wilden vooral met z'n vieren er een gezellig weekend van maken. We hebben een ongelooflijke passie voor film." Hoewel Davy in 2017 al eens heeft geholpen bij een 48 hours film project in Eindhoven, was dit eigenlijk de eerste keer dat hij echt zelf iets mocht creëren. "Het is heel ongebruikelijk dat een team dat voor de eerste keer meedoet ook daadwerkelijk wint. Dat hadden we ook helemaal niet verwacht. We deden mee omdat we het gezellig vonden en niet zozeer om te winnen."

Kippenvel

Des te groter was de verrassing toen begin september bekend werd gemaakt dat het viertal vier prijzen in de wacht had gesleept. Niet alleen de hoofdprijs van 'Best Film', maar ook de prijzen Best Directing, Best Editing en Best Use of Line gingen naar het team. "De jury vertelde dat we tecnisch misschien niet de beste film hadden, maar dat hebben we goedgemaakt met de emotionele lading. Onze film was de enige waarvan de jury kippenvel had gekregen en de jury had zelfs een traantje moeten laten", vertelt Davy. "Er waren teams die veel professioneler waren. Eind augustus hebben we de première gehad en toen zagen we echt wel wat films die kans maakten om te winnen. Zelf hoopten we wel bij de top 5 te zitten, maar dit hadden we nooit verwacht."

Internationale vertoning

Nu de film eerste is geworden, levert dat meteen een mooie prijs op. De korte film, van maar liefst zeven minuten, wordt in januari vertoond op het International Film Festival in Rotterdam én rond maart /april zal de film vertoond worden op Filmapalooza in Washington. "Daar worden de beste 48 uurs-films van over de hele wereld vertoond en daar maken we dus ook nog kans om de beste van de wereld te worden. Maar, daar gaan we helemaal niet van uit hoor. Het is al bijzonder dat we dit gewonnen hebben."

De opnames verliepen conform aan de richtlijnen van het RIVM i.v.m. Covid-19.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief