Afbeelding
Foto: Timo Reisiger

'In de toekomst zien we een toename ontstaan van 1- en 2 persoonshuishoudens'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Dat er onvoldoende aanbod zou zijn voor starters is niet iets wat wethouder Toine Theunis herkent. "Uit de resultaten van een recentelijk uitgevoerd woningmarktonderzoek blijkt dat de huidige woningvoorraad nagenoeg in evenwicht is", stelt de Roosendaalse wethouder.

Maar, dat wil niet zeggen dat er niet actief ingezet moet worden op starters. "In de toekomst zien we een toename ontstaan van 1- en 2 persoonshuishoudens. In het opstellen van de actuele woonagenda (2021) en woningbouwprogrammering zal met dit gegeven rekening worden gehouden", legt Theunis uit. "We zien dat er veel animo is vanuit starters voor de koop- en huurwoningmarkt. Daarnaast zien wij ook de algemene trend dat vooral de regels voor het verkrijgen van een hypotheek het voor starters lastig maakt een eerste woning aan te kopen. De gemeente Roosendaal springt hierop in door het verstrekken van startersleningen."

Drempelverhogend

Daar komt volgens de wethouder nog wel bij dat de stijging van de WOZ-waarde voor starters op de woningmarkt drempelverhogend werkt. Uit de cijfers blijkt echter wel dat de WOZ-waarde in Roosendaal, in vergelijking met andere gemeenten in Noord-Brabant, relatief laag ligt. "Dat komt doordat naar verhouding onze woningmarkt minder krap is. Vraag en aanbod liggen dichter tegen elkaar aan. En daar moeten wij heel blij mee zijn", besluit de wethouder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief