Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Op de werkvloer met ... Nick van den Berg en Ludo van Overveld

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Je brengt het grootste deel van je leven door op de werkvloer. Dan is het belangrijk dat je werk hebt waar je plezier aan beleeft. In de rubriek 'Op de werkvloer bij' gaan wij in gesprek met mensen die passie hebben voor hun baan. Vandaag: Nick van den Berg en Ludo van Overveld.

De 58-jarige Ludo van Overveld werkt al 43 jaar als installateur en is daarmee één van de meest ervaren krachten van Van Sundert Loodgietersbedrijf. "Vroeger heette dat gewoon loodgieter, maar dat wordt nu eigenlijk niet meer gebruikt." Al op z'n zestiende zat Ludo 's ochtends vroeg op zijn brommertje met achterop een tas met gereedschap. "Zo ging dat vroeger", lacht hij. Dat is iets wat de 17-jarige Nick van den Berg zich haast niet kan voorstellen.

Loodgieter

"Ik heb eerst mijn diploma Metaalbewerking gehaald", vertelt Ludo. "Met de school gingen we toen bij wat fabrieken kijken, maar daar had je dan een vaste werkplek en je kwam eigenlijk nooit buiten. Dat was niets voor mij, dus toen ben ik het loodgietersvak ingerold." Jarenlange werkte hij voor hetzelfde bedrijf als installateur in vooral nieuwbouwwoningen. Zo'n zeven jaar geleden maakte Ludo de overstap naar Van Sundert Loodgietersbedrijf, waar hij zich vooral bezighoudt met renovatieprojecten. "Dat is wel ander soort werk. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Van sanitair tot leidingen leggen, mechanische ventilaties, dakgoten, platte daken en ga zo maar door. Er is veel variatie in de werkzaamheden en je hebt meer interactie met de bewoners. Maar ik doe het werk al jaren met veel plezier. Als je iets gemaakt hebt, dan geeft dat toch iedere keer voldoening."

Voldoening

Daar kan de zeventienjarige Nick zich goed in vinden. "Als je bijvoorbeeld een oude radiator hebt verwijderd en er een compleet nieuw exemplaar voor terug hebt gehangen, dan ziet het er meteen tien keer beter uit. Dat geeft wel voldoening en daar ben ik dan wel trots op." Nick rolde een paar jaar geleden in het installateursvak. "Ik moest in de derde van de middelbare school een half jaar lang iedere donderdag stagelopen. Daar maakte ik voor het eerst kennis met het loodgietersvak."

Leren en werken

Nu volgt Nick de opleiding Installatietechniek aan het Markiezaatcollege. "Ik zit in mijn tweede jaar, maar het is een BBL-opleiding. Ik werk dus vier dagen in dienst en ik zit één dag op school." En dat bevalt hem prima. "Je krijgt de volle vrijheid en we kunnen onze eigen dag indelen. Het is wel hard werken, soms even gas erop, maar je wordt niet in de gaten gehouden en er is niemand die op je vingers kijkt", vertelt Nick. "Nou, dat is niet helemaal waar", corrigeert Ludo hem met een knipoog. Nick is wel in dienst, maar hij is nog wel een leerling. Hij werkt dan ook samen met Ludo om al de kneepjes van het vak te leren kennen. Daarentegen kan Ludo soms ook nog iets van Nick leren.

"Ik doe dit al heel lang en vaak op dezelfde manier. Dan kan het wel eens verfrissend zijn als iemand zegt: 'Waarom doen we het niet zo?'. Soms pakt dat goed uit en soms ook niet." Daarnaast helpt Nick wel eens bij het online gedeelte. "Ik heb hem vandaag geleerd hoe hij een e-mail moet versturen via de tablet", lacht Nick. Ludo kan er wel mee lachen. "Nick doet het heel goed. Zo zouden we er meer moeten hebben."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief