Afbeelding
Foto: Christian Traets

Nieuwe voorzitter voor Jongerenraad Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Sebastiaan Waegemaekers is de nieuwe voorzitter van Jongerenraad Roosendaal. Hij neemt daarmee het stokje over van Björn Rommens die twee jaar die functie heeft mogen vervullen. “Ik had zelf gesolliciteerd voor de functie van algemeen bestuurslid, maar ik ben voorgedragen voor deze functie”, vertelt Sebastiaan. “Dat is wel een hele eer en ik doe het met veel plezier.”

De 21-jarige Sebastiaan Waegemaekers is geen onbekende in Roosendaal. Zo is hij betrokken bij verschillende (culturele) activiteiten in de stad. “Ik woon in het centrum, ik heb altijd al een verantwoordelijkheidsgevoel gehad, ik vind het leuk om dingen te organiseren en om betrokken te zijn bij de stad. Daarom had ik ook wel de ambitie om ooit voorzitter te worden van de Jongerenraad”, legt de jonge Roosendaler uit. “Maar ik heb onlangs een half jaar stage gelopen in Nieuw-Zeeland, dus ik dacht niet dat het handig zou zijn om mezelf verkiesbaar te stellen voor de voorzittersfunctie.” Daar dacht het bestuur anders over en daarom werd Sebastiaan in januari eigenlijk al benoemd als voorzitter. “Meteen daarna ben ik naar Nieuw-Zeeland vertrokken en Björn is dus eigenlijk gewoon wat langer voorzitter geweest.” Sinds deze maand is echter officieel het stokje overgedragen. “En ik heb er onwijs veel zin in!”

Toegankelijker

Sebastiaan Waegemaekers wil de Jongerenraad weer ‘terug naar de straat’ brengen. “We zijn in de loop van de jaren een formele organisatie geworden, we werken met ‘portefeuilles’ en officieel zijn we ‘belangenbehartiger van de jongeren in Roosendaal’. Maar, dat zegt de jongeren allemaal niets. Ik wil de Jongerenraad toegankelijker maken, zodat iedereen zich daarin kan vinden. Er zijn namelijk genoeg enthousiaste jongeren die graag iets willen doen in en voor Roosendaal.” Dat is dan ook meteen één van de vele ambities die Waegemaekers heeft bij de Jongerenraad: meer diversiteit creëren binnen de jongerenraad. “We zijn er voor alle jongeren van Roosendaal. Om de wensen van al die jongeren te kunnen waarborgen, moeten we meer diversiteit opzoeken. Niet alleen als het gaat om afkomst, maar ook op sociaal economisch gebied.” Sebastiaan wil dan ook veel meer de straat op gaan. “We gaan jongeren niet vragen om naar ons toe te komen, wij komen naar hen. Bijvoorbeeld naar een veldje waar ze chillen of voetballen. We gaan met ze in gesprek over wat hen bezighoudt en vanuit daar kunnen we verder.”

Studentenklimaat

De jongerenraad bestaat op dit moment uit tien leden. De jongste is 13 jaar en de oudste is 27 jaar. “Maar, we kunnen wel extra leden gebruiken om die grotere diversiteit te creëren en om samen mooie dingen op te zetten in Roosendaal.” Zo wil Sebastiaan zich de komende jaren in ieder geval inzetten voor het creëren van een beter studentenklimaat. “Roosendaal scoort nu een 5,4 en dat kan wat ons betreft beter. We zijn bijvoorbeeld al in gesprek met de bioscoop om te bekijken of we iets leuks kunnen opzetten voor studenten, maar ik zou het ook heel tof vinden als we over twee jaar een happy hour hebben in Roosendaal. We zullen nooit een grote stad worden, maar we hebben wel de potentie om iets onwijs tofs te doen voor studenten.” Daarnaast wil Sebastiaan ervoor zorgen dat er meer georganiseerd wordt voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. “Die leeftijden worden soms vergeten lijkt het wel, daar gaan we verandering in aanbrengen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief