Koster Gé Nollen: ‘De maatregelen van nu vallen echt in het verkeerde jaargetijde’
<p>G&eacute; Nollen.</p>

Gé Nollen.

(Foto: René Bruijnincx)

Koster Gé Nollen: ‘De maatregelen van nu vallen echt in het verkeerde jaargetijde’

ROOSENDAAL - “Voor ons als kosters vielen, toen de kerken werden gesloten, van het ene op het andere moment nagenoeg alle taken weg. De structurele manier van werken hoefde ineens niet meer omdat er geen diensten meer werden gehouden. Ik heb de eerste weken als een soort vakantie gezien, maar al snel merk je dat je de gebruikelijke bezigheden gaat missen”, vat koster Gé Nollen zijn eerste ervaringen samen.


Van het openen van de kerk tot het controleren van licht en geluid, het aanvullen van de kaarsen, het aansteken ervan, het klaarleggen van de mededelingenbulletins en het luiden van de klokken. Zo benoemt Nollen de activiteiten die je als koster doet. “Nou ben ik niet zo’n stilzitter, dus de tijd die beschikbaar kwam had ik al heel snel met andere activiteiten ingevuld. Omdat we in onze kerk met zes kosters werkzaam zijn, hebben we een bepaalde manier van werken die we allemaal volgen. Voor de pastores is het handig dat iedere koster volgens hetzelfde protocol werkt. Ook bij de rouw- en trouwdiensten hielden we ons aan die afspraken. Opvallend is wel dat die diensten tot een minimum beperkt werden, omdat uiteraard iedereen voorzichtigheid in acht neemt.”

Terughoudendheid

Gé Nollen heeft wel ervaren dat de voorzichtigheid bij de mensen zorgde voor de nodige terughoudendheid bij het kerkbezoek. “Uiteindelijk was het kerkbezoek weer wat gegroeid, maar de maatregelen van nu vallen echt in het verkeerde jaargetijde, nu de dagen gaan korten.”

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/roosendaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief