Dirigent en lid Sint Alfonsuskoor: ‘Niet repeteren heeft onmiddellijk gevolgen voor je stem’
Foto: René Bruijnincx

Dirigent en lid Sint Alfonsuskoor: ‘Niet repeteren heeft onmiddellijk gevolgen voor je stem’

ROOSENDAAL - Voordat in maart de landelijke corona-maatregelen werden genomen, hadden dirigent Joseph Dekkers en voorzitter Wilma Verbraak van het Sint Alfonsuskoor al besloten om alle repetities en uitvoeringen in de kerk onmiddellijk stop te zetten.


Dekkers legt uit: “Ons koor bestaat uit een hechte groep van zo’n 20 tot 24 zangers. De manier van zingen en het ten gehore brengen van muziekstukken is heel bijzonder. Het mengen van de verschillende stemmen zorgt voor een klankkleur die je alleen bereikt wanneer de leden bij elkaar in de buurt staan.”

Gesprek

Dat betekende onder andere dat de koorleden zich vanwege de kwaliteit niet aan de 1,5 meterregel konden houden. Daarmee was de basis voor het tijdelijk stopzetten van repetities en optredens een feit. “Vlak voor het zomerreces zijn we met elkaar in gesprek gegaan of we vanaf september, zo mogelijk, weer aan de slag zouden gaan. Dat werd door iedereen nadrukkelijk ondersteund, maar ook nu gooide corona roet in het eten”, betreurt de dirigent.

Moeite

Koorlid Wil Verbraak vult aan: “Je merkt dat het niet repeteren of überhaupt het niet meer zingen onmiddellijk gevolgen heeft voor je stem. De inspanning en het uiteindelijke resultaat daarvan kosten steeds meer moeite.” Dekkers maakt zich daarom ook wel wat zorgen: “Als het langer gaat duren, kost het heropstarten steeds meer energie en discipline. Omdat onze koorleden tussen de 60 en 80 jaar oud zijn, behoren ze ook nog eens tot de risicogroep.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>