Roosendaal zet zich in tegen eenzaamheid: ‘ontmoeten en verbinden is de sleutel’
Foto:

Roosendaal zet zich in tegen eenzaamheid: ‘ontmoeten en verbinden is de sleutel’

ROOSENDAAL - Wethouder Inge Raaijmakers wil eenzaamheid in Roosendaal eerder signaleren en bespreekbaar maken om vervolgens een langdurige aanpak te ontwikkelen. Het project ‘Een tegen eenzaamheid’ moet daarbij helpen. Samen met met diverse partners richt ze zich vooral op senioren, kwetsbare groepen volwassenen en jongeren.


Het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal heeft eenzaamheid als belangrijk maatschappelijk probleem benoemd. “Roosendaal scoort gemiddeld hoger dan in de rest van West Brabant op eenzaamheid. Juist de coronacrisis maakt de aanpak van eenzaamheid nog eens extra urgent”, aldus de wethouder. Daarom wil ze dit, samen met partners, aanpakken. Dat begint met het inzicht krijgen en houden in de ontwikkeling van eenzaamheid in Roosendaal. Bestaande samenwerkingen moeten verbreed en verstevigd worden en de gemeente wil eenzaamheid beter signaleren en bespreekbaar maken door professionals beter te trainen. Last but not least is het organiseren en faciliteren van initiatieven en activiteiten om eenzaamheid te doorbreken en duurzaam aan te pakken. 

“Bestrijding van eenzaamheid is niet eenvoudig. Iemand die zich eenzaam voelt zal dat niet snel zelf aangeven of er op uit gaan om dat op te lossen. Het vraagt dus om effectief samenspel tussen gemeente, professionals, maatschappelijk partners, vrijwilligersinitiatieven, inwoners zelf en hun netwerken. Inzetten op ‘ontmoeten en verbinden’ is naar mijn mening de sleutel tegen eenzaamheid”, aldus de wethouder.

Jongerenenquête

Om meer inzicht te krijgen in eenzaamheid onder jongeren loopt momenteel een enquête onder jongeren. Daarbij moet vooral inzichtelijk worden hoe groot de problematiek is bij jongeren en welke activiteiten aanslaan bij hun belevingswereld. De jeugd kent immers veel risico’s die tot eenzaamheid kunnen leiden, zoals pesten, studiedruk, te veel beeldschermuren, sociale druk etc. 

Inmiddels is deze enquête door zo’n 200 jongeren ingevuld. Ongeveer tien van hen zijn bereid om hierover nader in gesprek te gaan. Deze enquête loopt overigens nog en is te vinden op www.roosendaal.nl/doemee

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>