De dinsdagavond ploeg geconcentreerd aan het schilderen van de veldtekens 2021
De dinsdagavond ploeg geconcentreerd aan het schilderen van de veldtekens 2021 Foto: Peter Braat

Veldtekens 2021 worden gewoon geschilderd: 1500 exemplaren

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Zoals het de opmerkzame lezer en de echte carnavalsvierders inmiddels opgevallen is, worden heel wat carnavalsactiviteiten geannuleerd. Geen optocht, geen Priense Swaree en ga zo maar door. Een overduidelijk contrast daarbij zijn de activiteiten van de commissie Veldtekens van de Stichting Carnaval Roosendaal. Onder bezielende leiding van commissiehoofd Peter Braat, wordt er in het Cultuurhuis druk gewerkt aan het beschilderen van de veldtekens voor 2021.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

“Tijdens de sluitingsavond van het afgelopen carnaval werd het motto voor 2021 bekend gemaakt”, begint Peter zijn verhaal. “We nodigden creatieve geesten uit om zich te buigen over het motto om daar een passend veldteken te ontwerpen. De afgelopen jaren meldden zich steeds een tiental ontwerpers. Dit jaar zijn het er niet alleen meer maar ook een aantal nieuwkomers”, vat Braat de response van ontwerpers samen.

Selectie

“Aan de hand van het motto ‘Wa d’n Optreje’ gaan ze aan de gang. Het ontwerp moet wel aan een aantal eigenschappen voldoen”, vult commissielid Gé Nollen aan: “Uiteraard moet het motto erin verwerkt zijn. Andere vaste elementen zijn 3 rode rozen en het jaartal. En heel belangrijk is ook dat het ontwerp technisch schilderbaar moet zijn”. Vervolgens worden de ontwerpen beoordeeld en blijft er een selectie van 3 over. “Na onze definitieve keuze geeft het bestuur er een klap op en worden de uiteindelijke mallen in een 3D-printer gemaakt. Die gaan naar Gouda waar ze in een keramiekfabriek worden gegoten”, vat Braat het technische proces globaal samen.

Schilderen

“Zodra ze klaar zijn gaat de commissie samen met een aantal vaste vrijwilligers aan het schilderen. Dat doen ze op maandag- en dinsdagavond. Normaal gesproken worden zo’n 1800 exemplaren geschilderd. Die beschilderde exemplaren krijgen op zaterdag een finishing touch. Dat doet een speciaal groepje dames die dat op uiterst vakkundige en precieze wijze doen”, spreekt Gé met veel waardering uit. Peter Braat voegt daar aan toe: “Vanwege corona, maar vooral doordat een aantal belangrijke activiteiten niet doorgaan, hebben we er dit jaar 1500 gemaakt, omdat de verkoop vaak gecombineerd gaat met andere activiteiten”. Omdat de productiekosten hetzelfde zijn, worden de veldtekens dit jaar, inclusief de pin, voor € 7,50 aan de man gebracht”.

Historie

Gé Nollen, al 22 jaar lid van de Boerenraad, en al jaren als schilder betrokken, moet even zijn geheugen op frissen om alle plaatsen te benoemen waar er door de jaren heen geschilderd is. "In een schuur achter het Aramis gebouw, een aantal jaren in de Hulsdonksestraat bij de Bookelaar, maar ook in tal van woningen in de Kroeven die gerenoveerd moesten worden en dus een tijdje leegstonden”. En wat Gé bij heel veel locaties nog weet is de kou die vaak met straalkacheltjes verdreven moest worden. "Daarom is het fijn dat we nu in een behaaglijke ruimte in het Cultuurhuis zitten, waar we ons aan alle corona-regels kunnen houden en er ook comfortabel kunnen schilderen”, vult voorzitter Braat hem aan.

Zwijgplicht

Opmerkelijk is de terughoudendheid die de leden van de commissie, maar ook de schilders zich opleggen. Vroeger was er een echte zwijgplicht en was het veldteken pas te zien zodra het 1e exemplaar werd uitgereikt. En de voorzitter besluit: "We proberen die spanning er wel in te houden, maar dat wordt langzaam maar zeker steeds moeilijker. Iedereen is trots op het uiteindelijke resultaat, en wil daar dus graag een foto van maken. En dat vormt dan wel een dilemma”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief